OBRAZI CRVENI ZBOG GLUTENA: Na osnovu kože lica zaključite koja hrana vam ne prija

V. N.

22. 03. 2022. u 09:50

HRANA ne utiče samo na liniju. Naprotiv, izgled kože, pre svega one na licu, nepogrešivo ukazuje na način na koji se hranite, odnosno da li u ishrani koristite namirnice koje vaš organizam ne podnosi.

ОБРАЗИ ЦРВЕНИ ЗБОГ ГЛУТЕНА: На основу коже лица закључите која храна вам не прија

Foto Shutterstock

Kada telu ne odgovara određena hrana znači da ste na nju intolerantni. Reč je o neimunološkoj reakciji, kada unos određenih namirnica iz svakodnevne ishrane uzrokuje tegobe i simptome koji mogu da dovedu do ozbiljnih zapaljenskih procesa.

Kod određenog broja osoba tegobe koje nastaju nakon unosa određene hrane su vrlo izražene i jasne. Međutim, nije mali broj onih kod kojih se telo "tiho" buni i daje samo suptilne naznake da mu nešto ne prija.

Evo kako da otkrijete kako podnosite gluten, laktozu, slatkiše, alkohol.

PROTEIN

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, ječmu i raži. Oni kojima ovaj hranljivi element ne prija često pate od nadutosti, dijareje, bola u stomaku, glavobolje i hroničnog umora. Međutim, vrlo često namirnice koje sadrže gluten u velikoj količini stvaraju i probleme na koži. Ukoliko su vam obrazi crveni i postoji pigmentacija oko brade, savetuje se da izbacite gluten iz upotrebe na tri nedelje, da pijete više vode i unosite više vlakana.

LAKTOZA

Laktoza je šećer u mleku, a samim tim i u svim mlečnim proizvodima. Smatra se da gotovo 65 odsto ljudi ima manjak enzima laktaze, što im otežava varenje ovog mlečnog šećera u manjoj ili većoj meri. U tom slučaju govori se o intoleranciji na laktozu. Suptilni znaci koji ukazuju da organizam ne podnosi laktozu su otečeni kapci i podočnjaci.

Foto Shutterstock

ŠEĆER

Previše šećera u ishrani može da bude uzrok brojnih zdravstvenih problema. Kod žena mnogo slatkiša na trpezi može da dovede do pojave raznih gljivičnih infekcija, deci slabi imunitet, a muškarci gube libido. Previše šećera uzrokuje i probleme sa zubima, bol u zglobovima i mišićima. Ono što je ubedljivo jasan znak da telu ne prija toliko šećera je pojava akni na licu, a neretko i na ramenima i grudima. Čim šećer dospe u krvotok, on pokreće niz komplikovnih fizioloških procesa koji na kraju stvaraju upalu i probleme sa kožom. Jer, porast insulina usled previše šećera vremenom povećava aktivnost lojnih žlezda i aktivira upalne procese.

ALKOHOL

Najčešći simptomi uzrokovani alkoholnom intolerancijom uključuju začepljenje nosa i crvenilo kože lica. Ovo stanje ponekad se pogrešno naziva alergija na alkohol. Inače, nepodnošenje alkohola uzrokovana je genetskim stanjem u kojem telo nije u stanju da ga razgradi. Jedini način da se ovo stanje leči, odnosno da do njega ne dođe je izbegavanje alkohola.

BONUS VIDEO - SOLARNA VODA ZA PROČIŠĆAVANjE ORGANIZMA: Evo kako se pravi

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)