IZ PROMENU ISHRANE ŽIVOT DUŽI DO 13 GODINA: Zdrava hrana utiče na dugovečnost, ovo su namirnice koje bi trebalo da jedete

V. N.

07. 03. 2022. u 09:45

PROMENA načina ishrane mogla bi da produži život za čak 13 godina, prema nedavno objavljenoj studiji, posebno ako se sa zdravim režimom počne u mladosti.

ИЗ ПРОМЕНУ ИСХРАНЕ ЖИВОТ ДУЖИ ДО 13 ГОДИНА: Здрава храна утиче на дуговечност, ово су намирнице које би требало да једете

Foto: Depositphotos

Studija je pratila promene koje bi se mogle desiti u dugovečnosti muškaraca i žena, ako bi zamenili tipičnu zapadnjačku ishranu, fokusiranu na crveno meso i prerađenu hranu, zdravijom ishranom.

Pri tome, zdravija ishrana bi podrazumevala manje crvenog i prerađenog mesa i više voća i povrća, mahunarki, integralnih žitarica i orašastih plodova.

Ako bi žena počela na takav način da se hrani sa 20 godina, mogla bi da produži svoj životni vek za nešto više od 10 godina, prema studiji objavljenoj u časopisu PLOS Medicine. Muškarac koji se hrani zdravije od 20. godine mogao bi da doda 13 godina svom životu.

BONUS VIDEO - UKUSNI KAVIJAR: U svetu je jelo bogatih, a u Srbiji su ga nekada jeli masovno i zvali "riblji ajvar"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)