VEĆ POČELI PROBLEMI SA ALERGIJAMA: Najgori polen od breze, na lekove mesečno oko 2.000 dinara

I. Kovačić

28. 02. 2022. u 14:35

POLENI čempresa i bresta uzroci su tegoba koje su ovih dana imali oni koji pate od alergijskog rinitisa.

ВЕЋ ПОЧЕЛИ ПРОБЛЕМИ СА АЛЕРГИЈАМА: Најгори полен од брезе, на лекове месечно око 2.000 динара

Foto Shutterstock

U Agenciji za zaštitu životne sredine kažu da su na dnevnom nivou beležene vrednosti od 135 do 434 polenskih zrna čempresa po kubnom metru vazduha, a bresta oko 230. To je 10 puta više od graničnih vrednosti i zbog toga su ovi poleni doveli do ispoljavanja simptoma alergijske reakcije.

U Agenciji kažu da se u vazduhu registruju i poleni jasena, leske, jove, breze, topole.

- Među njima, najveći alergen je breza, a zabeležili smo da je broj njenih polenskih zrna u vazduhu na dnevnom nivou od tri do 15. Jak alergen je i leska, čiji polen je na dnevnom nivou probijao granicu i dostigao 50 zrna - kaže Mirjana Mitrović iz Agencije za zaštitu životne sredine.

FOTO: Depositphotos

Breza najveći alergen

Kada je o polenu drveća reč, granica koja je podnošljiva za alergične je do 30 polenskih zrna u kubnom metru vazduha, a tegobe se kod većine ispoljavaju ukoliko se ova vrednost udvostruči, kažu u Agenciji za zaštitu životne sredine.

- Svi koji već duži niz godina pate od alergijskog rinitisa znaju da bi u ovo doba godine trebalo da počnu da uzimaju svoju terapiju - objašnjava profesor dr Sanvila Rašković, alergolog Univerziteskog kliničkog centra Srbije. - Međutim, oni koji se prvi put susreću sa ovim simptomima, pogotovo sada u vreme pandemije virusa korona, ne mogu lako da zaključe šta je uzrok njihovih tegoba.

Profesorka Rašković navodi da su opšti simptomi alergijskog rinitisa svrab u nosu i očima, bistra sekrecija iz nosa, kijanje u serijama i zapušen nos.

Razlika alergije  i korone

- Kod pojedinih pacijenata može da se javi i grebanje u grlu i jak osećaj svraba u uhu. Takođe, nije isključena ni pojava blage glavobolje. Dakle, ako pacijent ima samo ove tegobe možemo da kažemo da pati od alergijske kijavice, koju trenutno uzrokuje polen drveća. Međutim, ako pacijent kašlje, ima povišenu telesnu temperaturu, bol u grudima i oseća "lomnost" celog tela, moguće je da istovremeno sa alergijskom reakcijom ima i infekciju virusom prehlade, gripa, pa čak i koronom.

Za one koji osećaju udružene tegobe alergijskog rinitisa i virusne infekcije, jedini pravi put do izlečenja je testiranje.

- Da bi se propisala odgovarajuća terapija, osnovno je da se isključi infekcija virusom korona - kaže profesorka Rašković. - Ukoliko je rezultat testa negativan, onda bi tek trebalo sprovesti alergološka testiranja i po dobijenim rezultatima savetovati određene lekove.

Simptomi alergijskog rinitisa mogu i da se privremeno povuku, a to je posledica smanjene koncentracije alergena u vazduhu zbog specifičnih klimatskih uslova.

- Poznato je da se posle kiše ili dužeg kišnog perioda broj polenskih čestica u vazduhu radikalno smanjuje, ali s povećanjem broja sunčanih dana i isušivanja vazduha sigurno dolazi do ispoljavanja simptoma - kaže profesorka Rašković.

Foto: Depositphotos

Bez recepta

U SRBIJI nijedan lek protiv alergije za odrasle ne može da se dobije na recept, pa oboleli za terapiju mesečno, u proseku, potroše po 2.000 dinara. Osim novih generacija antihistaminika koji se piju, i glikosteroida koji se primenjuju kroz nos, što je zlatni standard u terapiji alergijskih kijavica, na našem tržištu su dostupni i antihistaminici za lokalnu primenu - u obliku spreja za nos i kapi za oči. Ima i sprejeva za nos koji sadrže kombinaciju glikokortikosteroida i antihistaminika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

IZNENADNA SMRT JE PREKINULA LJUBAV: On je bio muž Jelice Sretenović - glumica se nakon gubitka zavetovala na samoću