MOŽE DOBRO DA SE VEŽBA I U FOTELJI: Istraživanje pokazalo da muzika ima bitan uticaj na trening

V. N.

19. 01. 2022. u 17:13

LOŠE vremenske prilike ne bi trebalo da budu izgovor da se ne vežba. Jer, možete da budete aktivni i dok sedite u fotelji i slušate muziku.

МОЖЕ ДОБРО ДА СЕ ВЕЖБА И У ФОТЕЉИ: Истраживање показало да музика има битан утицај на тренинг

Foto Shutterstock

Brojna istraživanja pokazala su da muzika ima bitan uticaj na rezultat treninga. Slušanje melodija sa dobrim ritmom podstiče izdržljivost u vežbanju, trenira se posvećenije, a i užitak je veći. Bitni aspekti treninga uz muziku su i lični doživljaj pesme, što pozitivno utiče na raspoloženje i emocije. To je jako bitno za motivaciju da se istraje u vežbanju i postigne željeni rezultat.

Predlažemo vam šest sedećih vežbi pomoću kojih možete da ojačate mišiće stomaka i izbegnete krivljenje kičme koje je prvo u nizu posledica načina života koji podrazumeva mnogo sedenja.

Kolena na grudi

Sedite na stolicu. Ispravite kičmu, ne oslanjajući se na naslon stolice. Stopala su na podu, razmaknuta u širini kukova. Podignite desno koleno ka grudima i istovremeno uvucite stomak. Prilikom podizanja stavite ruke na potkolenicu da biste što bolje istegli donje trbušne mišiće. Ponovite vežbu 20 do 30 puta naizmenično podižući levu i desnu nogu.

Istezanje nogu

Sedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Savijte spojene noge i privucite kolena ka grudima, a zatim ih opružite. Ponovite vežbu 10 do 20 puta.

Jaki bokovi

Sedite na ivicu stolice, kičmu držite uspravno. Oslonite se rukama na rukohvate. Nagnite telo u stranu, oslanjajući se na jedan sedalni mišić. Spojite noge i podignite kolena ka grudima. Vratite se u početni položaj. Ponovite vežbu naginjući se na drugu stranu. Uradite 10 do 20 ponavljanja za svaku stranu.

Podizanje na ruke

Sedite na stolicu bez oslanjanja na naslon. Rukama se držite za rukohvate. Koristeći snagu ruku podignite zadnjicu. Ostanite u tom polažaju 15 do 20 sekundi. Vratite se u sedeći položaj pa ponovite vežbu još tri puta.

Okretanje trupa

Sedite na ivicu stolice sa razdvojenim nogama. Ruke opružite u ravni ramena. Nagnite trup blago ka napred i desnom rukom zamahnite ka levom stopalu dok ga ne dodirnete. Vratite se u početni položaj, pa levom rukom zamahnite ka desnom stopalu. Uradite 20 ponavljanja za svaku stranu.

Lakat - koleno

Sedite na stolicu, kičma je uspravna, ne oslanjajte se na naslon. Dlanove stavite na potiljak. Podignite desno koleno ka grudima, a levi lakat priljubite uz desno koleno. Vratite se u početni položaj. Ponovite 15 puta naizmenično suprotan lakat - suprotno koleno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)