KORAK PO KORAK: Vežbanjem smanjite stres i tenziju - Evo kako najstariji da se vrate u formu

V. N.

14. 01. 2022. u 10:30

POSLE praznika i obilnih trpeza idealno je vreme da se stariji posvete vežbanju i obaveznoj jutarnjoj gimnastici.

КОРАК ПО КОРАК: Вежбањем смањите стрес и тензију - Ево како најстарији да се врате у форму

Foto N. Fifić

Kompleks vežbi koji stručnjaci preporučuju trebalo bi da obuhvati niz različitih pokreta koji će pomoći da istegnete mišiće, ali i da vežbama smanjite stres i tenziju od prethodnog dana ili bolove od nezgodnog položaja prilikom spavanja.

KORAK 1

Pozdravite jutro tako što ćete iz turskog seda podići ruke iznad glave, prema plafonu.

Na ovaj način se telo budi i poboljšava se cirkulacija. Ispreplićite prste i dlanove okrenite ka plafonu. Izvucite kičmu i osetite istezanje između rebara i ruku. U ovom položaju budite dok ne izbrojite do 10, a zatim obe ruke istovremeno pomerite u levu, pa u desnu stranu kako biste istegli ceo torzo.

KORAK 2

Istezanje vrata i ramena jedna je od bitnijih vežbi. Da biste istegli mišiće sa desne strane vrata, spustite levo uvo na levo rame i budite u tom položaju 20 sekundi. Ponovite isto i sa druge strane. Opustite se, a zatim kružnim pokretom pomerite ramena unazad, pa unapred. Podignite ih ka ušima, stežući mišiće, a onda ih potpuno opustite. Vežbu sa ramenima ponovite minimum tri puta.

KORAK 3

Izvijanje kičme je odličan način za smanjivanje stresa u donjem delu leđa. Lezite na leđa i podignite noge u kolenima pod uglom od 90 stepeni. Noge, i dalje skupljene, spustite na jednu stranu, okrećući gornji deo tela u suprotnu. Sigurno ćete čuti krckanje koje će vam prijati. U ovom položaju na jednoj strani budite oko 30 sekundi, a onda polako noge prebacite na drugu stranu.

KORAK 4

Većina ljudi je navikla da isteže kvadriceps dok stoji, ali postoji vežba u kojoj isto to možete uraditi i dok ležite. Da biste povećali efektnost istezanja, stegnite zadnjicu.

Potrudite se da ovo radite svakog dana, jer su kvadricepsi mišići koji su pod svakodnevnim opterećenjem.

KORAK 5

Ništa ne može da bude bolje od osećaja kada istegnete zadnju ložu. Lezite na leđa i ispruženu nogu podignite ka grudima. Držite je rukom i približite što više možete, dok ne osetite zatezanje zadnje lože. Dok vam je noga u vazduhu, nekoliko puta napravite kružne pokrete stopalom kako biste ih razdrmali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)