JOŠ JE NEJASNO DA LI MOBILNI ŠTETI ZDRAVLJU: Istraživanja o uticaju jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja

I. K.

13. 01. 2022. u 11:11

OKO toga da li mobilni telefon zrači i da li će nam nove bežične komunikacije, kao što je primera radi uključivanje kućnih aparata na daljinu, oštetiti zdravlje, naučnici se širom sveta i dalje spore. Zaključci idu iz jedne u drugu krajnost. Od potpune štete do neutralisanja bilo kakvog rizika.

ЈОШ ЈЕ НЕЈАСНО ДА ЛИ МОБИЛНИ ШТЕТИ ЗДРАВЉУ: Истраживања о утицају јонизујућег и нејонизујућег зрачења

Foto Shutterstock

Upravo iz ovog razloga profesor dr Sonja Marjanović, načelnica Sektora za preventivnu medicinu Vojnodemicinske akademije, u okviru ciklusa predavanja "Kontroverze u medicini" govorila je o rezultatima studija koje su se bavile uticajem jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja.

- U ovoj oblasti sproveden je veliki broj studija, a zaključci su previše šarenoliki i krajnje zbunjujući, kako za stručnu javnost, tako i za običnog čoveka - rekla je profesorka Marjanović.

Kako je istakla, problem sa studijama koje su se bavile uticajem jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja na zdravlje čoveka je taj što su sve rađene po drugačijem modelu, negde su eksperimenti rađeni in vivo, negde in vitro i ispitivane su različite jačine zračenja.

- Dakle, rezultat je da zaključka nema, a pri tome važno je da se istakne da u sprovođenju ovih studija neretko dolazi do sukoba interesa između moćnih proizvođača mobilnih telefona i sa druge strane ekoloških pokreta - rekla je dr Marjanović.

Profesorka Marjanović naglasila je da je ipak dokazano da učenje preko tableta stimuliše mozak na drugačiji način od učenja iz knjige i da postoji zavisnost od upotrebe interneta i mobilnih telefona:

- Još od 1997. godine poznat je sindrom elektromagnetske hipersenzibilnosti. Reč je o skupu simptoma koji se javljaju kod osobe koja koristi mobilni telefon ili se nalazi u blizini predajnika za mobilnu telefoniju. Posledice ovog sindroma mogu da budu pojava hroničnog zamora, bola i poremećaj kognitivnih funkcija.

Postoje i drugi izvori radioaktivnog zračenja, napomenula je profesorka Marjanović:

- Najviše smo izloženi zračenju od radon gasa, kosmičkom odnosno sunčevom zračenju i zračenju od strane medicinskih aparata. Iako se ranijih godina smatralo da je izloženost manjim dozanma jonizujućeg zračenja dobra jer jača imunitet, danas se zna da je reč o zabludi i da se svako zračenje akumulira.

SVAKOM JEDAN I PO TELEFON

Profesor dr Sonja Marjanović posebno je istakla da je apsurdno da je broj mobilnih telefona toliki da svakom čoveku na planeti sleduje jedan i po telefon, dok nema dovoljno vode za piće i kanalazicije. Drugi aspurd je velika "povika" na zaštitu od prirodnog UV zračenja, a pri tome se ne govori koliko ambalaža krema za sunčanje šteti prirodi i koliko njihovo ispiranje u vodi šteti morima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)