OSIM UKUSNE GRICKALICE DOBRO ZA ZDRAVLJE: 30 grama semenki ublažava artritis

V. N.

23. 12. 2021. u 11:11

AKO volite da grickate semenke bundeve znajte da osim ukusne grickalice činite i višestruko dobro za svoje zdravlje. Nije zanemarljivo da one u ovim hladnim danima poboljšavaju raspoloženje.

ОСИМ УКУСНЕ ГРИЦКАЛИЦЕ ДОБРО ЗА ЗДРАВЉЕ: 30 грама семенки ублажава артритис

Foto: Depositphotos

Naučnici su ustanovili i da pomažu u smanjenju simptoma depresije, a odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. U studijama je potvrđeno da 30 grama semenki bundeve dnevno ublažava simptome artritisa.

Semenke bundeve mogu i da ublaže tegobe vezane za menopauzu, tako što regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i učestalost naglih promena raspoloženja.

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu da smanje holesterol za 13 odsto. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.
S obzirom na to da su bogate nezasićenim masnim kiselinama, dobre su i u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Mnogobrojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju bi trebalo svakodnevno da jedu.

Osobe kojima u telu nedostaje cink treba da razmisle o tome da počnu da grickaju seme bundeve. Jer, one obiluju cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17 procenata preporučene dnevne vrednosti cinka.

Ove semenke su bogate vlaknima i proteinima. U 30 grama semenki bundeve ima oko pet grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, trebalo bi da se jedu umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UGROZILI NOVAKU ŽIVOT?! Skandal u Rimu, ovo je Đoković doživeo posle udarca flašom u glavu!