BOLESNI DESNI TEŽI KOVID: Inficirani virusom korona koji su imali parodontitis, češće bili lečeni na odeljenjima intenzivne nege

Du.K

16. 10. 2021. u 14:00

NEMAČKO društvo za parodontologiju, pozivajući se na novu studiju, upozorava da bi parodontitis, slično kao i neke druge bolesti, trebalo smatrati faktorom rizika za težak oblik kovida 19.

БОЛЕСНИ ДЕСНИ ТЕЖИ КОВИД: Инфицирани вирусом корона који су имали пародонтитис, чешће били лечени на одељењима интензивне неге

Foto: Depositphotos

Istraživači su, koristeći elektronske medicinske dosijee, ispitivali tok bolesti kod 568 pacijenata u bolnicama u Kataru u periodu između februara i jula 2020. godine.

Prema studiji objavljenoj u stručnom časopisu na engleskom "Žurnal kliničke parodontologije", pacijenti sa kovidom 19 koji su imali parodontitis, morali su 3,5 puta češće da budu lečeni na odeljenjima intenzivne nege i 4,5 puta češće da budu stavljani na respirator. Takođe, oni su umirali gotovo devet puta češće od pacijenata sa zdravim zubima i desnima.

Naučnici su uočili da pacijenti sa parodontozom udišu bakterije koje tako iz usta ulaze u pluća i tamo izazivaju dodatno upale, posebno kod pacijenata koji su na respiratoru.

 - To može da doprinese pogoršanju zdravstvenog stanja pacijenata sa kovidom 19 i da poveća rizik od smrti - rekao je autor studije Marijano Zanc.

Dugo neprepoznato

PROBLEMI sa zubima, poznato je, mogu da izazovu ozbiljne bolesti i povećaju rizik od infarkta, reumatizma ili plućnih bolesti, a nova studija je potvrdila vezu bolesti desni i rizika od kovida 19.

Parodontitis, poznatiji kao parodontoza, jeste bakterijsko zapaljenje desni. Nasledni faktor, pušenje, loša oralna higijena ili pogrešan način pranja zuba mogu da prouzrokuju stvaranje naslaga bakterija koje napadaju zubno meso. To zapaljenje često ostaje neotkriveno, jer ne izaziva bol, a primećuje se najčešće tek kada desni prokrvare.

On zbog toga preporučuje da se, pre upotrebe respiratora, pacijentima koji imaju parodontozu usna šupljina dezinfikuje.

Prema Nemačkom društvu za parodontologiju, studija ukazuje na "važnost parodontalnog zdravlja u pogledu prevencije, a možda čak i upravljanja komplikacijama sa kovidom 19. Lekari zato savetuju da se nega zuba i desni ne zanemaruje ni u vreme pandemije.

Prema novoj studiji, rastvori za ispiranje usta mogu da smanje rizik od infekcije koronom, a po svoj prilici i da spreče teži tok bolesti.

 - Grgljanje dezinfekcionih sredstva za grlo smanjuje koncentraciju virusa toliko da čovek više nije zarazan. Ako se primeni na vreme, može se očekivati samo blagi tok bolesti, ako do nje uopšte i dođe - rekao je za "Bild" profesor higijene, dr Klaus-Diter Kastrov.

Ipak, sredstva za ispiranje usta ili odgovarajuće sprejove ne bi trebalo koristiti suviše često, jer iritiraju oralnu sluzokožu i tako mogu dugoročno da oštete oralnu floru. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)