NE PRETERUJTE SA RIBOM: Ovo je nuspojava koju nikako ne smete zanemariti

V. N.

25. 09. 2021. u 16:00

NEMA mnogo namirnica koje nude veće zdravstvene dobrobiti od ribe. Od smanjenja rizika od srčanih bolesti do podrške zdravlju mozga, konzumiranje ribe jedna je od najboljih navika za sveukupno zdravlje. Međutim, dok je uživanje u lososu, brancinu ili oradi na žaru ukusan i zdrav način života, postoji jedan nuspojava unosa velike količine ribe koja se ne može zanemariti, a to je živa, koja se u ribi nalazi u tragovima.

НЕ ПРЕТЕРУЈТЕ СА РИБОМ: Ово је нуспојава коју никако не смете занемарити

Foto: Depositphotos

Istraživanja su pokazala da se živa akumulira u ribi, a prvo je apsorbuju planktoni i alge, koje zatim konzumiraju manje morske životinje, manje ribe, a na kraju i veće ribe. Tako s vremenom sve životinje u moru u sebi akumuliraju sadržave nešto žive, iako određene vrste sadrže više od drugih. Kao i ribe, i ljudi preko ishrane mogu da akumuliraju ovaj metal u organizmu, ako često jedu ribu koja je sadrži.

Živa je, inače otrovni metal i prevelika izloženost njoj može da rezultira trovanjem, s efektima poput oštećenja sluha, vida i koordinacije. Neki mogu da iskuse i slabost mišića. Živa je metal koji potencijalno može da ošteti čovekov centralni nervni sistem ili mozak i kičmenu moždinu.

Kada je centralni nervni sistem oštećen, može nastupiti mnoštvo ishoda, uključujući blage posledice poput osećaja glavobolje zbog gubitka pamćenja ili slabosti mišića. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)