ŠETNJA JE KLJUČNA ZA REGULACIJU ŠEĆENJA U KRVI: Aplikacija kao vid prevencije u suzbijanju dijabetesa

I. K

19. 09. 2021. u 13:00

IMA pacijenata koji piju i po šaku lekova, ali ne uspevaju da regulišu nivo šećera u krvi. To je zato što su fizički neaktivni, rekla je profesor dr Teodora Beljić Živković, endokrinolog i direktorka Klinike za interne bolesti Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara" na nedavno predstavljenom projektu "Otvori plavi krug".

ШЕТЊА ЈЕ КЉУЧНА ЗА РЕГУЛАЦИЈУ ШЕЋЕЊА У КРВИ: Апликација као вид превенције у сузбијању дијабетеса

Foto: Depositphotos

 - Za sprečavanje šećerne bolesti i gojaznosti najmanje što je potrebno je dva i po sata umerene aerobne fizičke aktivnosti, a šetnja je upravo takva. Za nju su potrebni motiv, vreme i društvo, pa je zato najbolje ako ih vode treneri i kada su pod nadzorom medicinskih sestara, jer onda postaju edukativne i učesnici mogu da dobiju niz korisnih informacija - rekla je profesorka Beljić Živković.

Shodno savetima lekara pokrenut je projekat "Otvori plavi krug" čiji je cilj prevencija i suzbijanje dijabetesa, kao i sprečavanje gojaznosti. Okosnicu projekta čine organizovane šetnje pod nadzorom medicinskih sestara i profesionalnih trenera iz "Beogradskog trkačkog kluba", a povremeno se šetačima pridružuju i gosti edukatori - lekari, nutricionisti i psiholozi.

Šetnje se organizuju u grupama po 20 učesnika, na više lokacija u Beogradu, kao što su Ada Ciganlija, Košutnjak, Ušće, Zvezdarska i Banjička šuma. U sklopu projekta pokrenuta je i aplikacija "Otvori plavi krug" koja svim zainteresovanim građanima pruža korisne informacije o zdravlju, terminima, i lokacijama za šetnje, kao i stručnjacima koji se priključuju.

Od srede, u sklopu projekta, počela je sa radom i Škola nordijskog hodanja. Pod nadzorom stručnjaka iz Beogradskog trkačkog kluba, koji su pioniri ove popularne discipline u našoj zemlji, obezbeđena je i besplatna škola u trajanju od dva meseca. Ukoliko se pokaže da postoji zainteresovanost šetača za ovu aktivnost planirano je da škola postane stalni deo projekta. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati