NAPADI MIGRENE PROREĐUJU SE S JESENI: Toplota sama po sebi ne može da bude uzrok glavobolje

I. K.

13. 09. 2021. u 16:30

ZA one koji pate od migrene i klaster glavobolje jesenje dnevne temperature su idealne, jer im proređuju napade glavobolje. Sasvim je suprotno kada su visoke temperature i vrućine, jer su toplota i fizičke aktivnosti koje povećavaju temperaturu tela, snažan okidač za pojavu bola u glavi.

НАПАДИ МИГРЕНЕ ПРОРЕЂУЈУ СЕ С ЈЕСЕНИ: Топлота сама по себи не може да буде узрок главобоље

Foto: Depositphotos

Doktorka Anđela Gavrilović, neurolog Kliničko-bolničkog centra "Zvezdara", kaže da toplota samo po sebi nije dovoljna da pokrene napad glavobolje, već do nje dolazi kada postoji bar još jedan uzrok:

 - To su najčešće dehidratacija, nagle promene atmosferskog pritiska, visoka vlažnost vazduha, preduga izloženost dnevnoj ili direktnoj sunčevoj svetlosti, izloženost mirisima parfema ili krema za sunčanje, preskakanje obroka, lekova...

Naša sagovornica posebno ističe značaj dehidratacije, jer kada organizmu nedostaje tečnosti znači da u krvotoku nema ključnih elektrolita, poput hlora i natrijuma koji sprečavaju napade glavobolje.

 - Visoke spoljne temperature mogu da utiču i na nivo hormona u mozgu, što povećava učestalost i intenzitet migrenske i drugih primarnih glavobolja - kaže dr Gavrilović. - Iako sunčeva svetlost pomaže u proizvodnji vitamina D - što dovodi do poboljšanja raspoloženja - povišene temperature mogu da povećaju količinu raspoloživog serotonina u mozgu što, takođe, pogoduje pojavi migrenskog napada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!