ODLAGANJE OPERACIJE VODI U NEPLODNOST: Zahvat na testisu neophodno obaviti u ranom uzrastu

I. Kovačić

29. 08. 2021. u 11:00

NESPUŠTENOST testisa i druge genitalne anomalije kod novorođenih dečaka sve su učestalije. Razlog je, kažu stručnjaci, u štetnom uticaju koje sa sobom nosi savremen način života koji ometa stavaranje i delovanje hormona.

ОДЛАГАЊЕ ОПЕРАЦИЈЕ ВОДИ У НЕПЛОДНОСТ: Захват на тестису неопходно обавити у раном узрасту

Foto: Depositphotos

Drugi bitni faktori su genetska uslovljenost, prevremeno rođenje, blizanačka trudnoća, telesna masa na rođenju manja od dva i po kilograma, dijabetes kao i alkoholizam i pušenje u trudnoći. Operacija u saniranju ovog zdravstvenog problema je neophodna jer u suprotnom može da se razvije neplodnost i karcinom testisa.

 - Dijagnoza nespuštenih testisa se postavlja kliničkim pregledom, kada se određuje njihova pozicija, veličina i razvijenost - kaže dr Slobodan Džambasanović urolog-hirurg Instituta za majku i dete. - Na osnovu pregleda lekar donosi odluku kojom operativnom tehnikom će biti obavljena operacija.

Glavna posledica u slučaju nespuštenosti testisa je poremećaj njihove građe i funkcije. To praktično znači da ne mogu da proizvode spermatozoide. Osim toga, postoje brojni dokazi o povezanosti nespuštenosti testisa i rizika od neplodnosti, odnosno karcinoma testisa u kasnijem životnom dobu.

 - Rizik od karcinoma testisa je četiri puta veći u odnosu na opštu populaciju ali se rizik smanjuje u značajnoj meri ako se operacija obavi u optimalnom uzrastu - kaže dr Džambasanović.

Naš sagovornik objašnjava da je optimalno da se operacija nespuštenog testisa obavi u uzrastu od devet meseci do godinu i po dana. Ukoliko se operiše u kasnijem uzrastu, u kasnijem životu očekuje se manja produkcija spermatozoida. Posle 15. godine operacija se ne preporučuje zbog rizika od maligniteta, već nespušteni testis mora u celosti hirurški da se odstrani.

Operativno lečenje nespuštenog testisa smanjuje rizik od kasnijih komplikacija, ali ga ne eliminiše u potpunosti. Zato je neophodna redovna kontrola operisane dece.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista