REKREACIJA U KUĆNIM USLOVIMA: Vežbama ublažite sindrom teških nogu

V. N.

24. 08. 2021. u 18:00

AKO su vam po vrućini noge kao od olova trebalo bi da se češće rekreirate. Naime, fizička aktivnost ubrzava protok krvi i sprečava nakupljanje limfe.

РЕКРЕАЦИЈА У КУЋНИМ УСЛОВИМА: Вежбама ублажите синдром тешких ногу

Foto: Depositphotos

Idealna rekreacija protiv "teških nogu" je trčanje, odnosno brz hod i vožnja bicikla, ali kada je napolju plus 40, to je teško izvodljivo. Zato vam predlažemo rekreaciju u kućnim uslovima.

Uz vežbe protiv sindroma teških nogu, bitno je i da se s vremena na vrema samomasirate, dovoljno se odmarate i da se ne kupate previše toplom vodom. Uz to, često menjajte položaj tela dok stojite, a ako sedite, na svaki sat prošetajte.

Foto: Depositphotos

 

Sveća

Lezite na leđa i stavite ruke pod bokove. Polako podižite noge od podloge pridržavajući se rukama za slabine. U krajnjem položaju noge bi trebalo da budu sasvim podignute uvis (kao sveća), a telo se oslanja na ramena i vratni deo kičme.

Vožnja bicikla

Ležeći na leđima, ruke stavite ispod zadnjice i kružite nogama kao da vozite bicikl. Praktikujte ovu vežbu svakodnevno po desetak minuta. Nakon toga se istuširajte smenjujući mlaz tople i hladne vode.

Ravnoteža

Uzmite mek peškir i presavijte ga nekoliko puta. Stanite na peškir i podignite jedno stopalo. Pokušajte da se održite jedan minut oslanjajući se na drugu nogu.

Ojačajte ris

Sedite na stolicu, ispravite leđa. Jedna noga je oslonjena na pod, pod pravim uglom, a drugu ispružite i oslonite na petu. Na ris stavite neki teret, na primer kesu od kilogram pirinča, pa prste povlačite u pravcu kolena. Uradite vežbu 10 puta, pa promenite nogu.

"Jež loptica"

Kada završite s poslom priuštite sebi odmor. Protiv bolova u nogama mogu da vam pomognu i jednostavne vežbe pomoću "jež loptice". Najpre pomoću "jež loptice" izmasirajte listove nogu. Potom stavite lopticu ispod tabana i pomerajte stopala kružnim pokretima. Tamo gde osećate bol jače pritisnite stopalom. Zatim "jež" lopticu pod tabanima pomerajte napred-nazad.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere