VEĆA DOZA LEKOVA PROTIV ALERGIJE: U narednom periodu očekuje se povećanje polenskih zrna korova u vazduhu

I. Kovačić

29. 07. 2021. u 13:20

U VAZDUHU se već registruje polen ambrozije, ali su njegove koncentracije, kako navode u Agenciji za zaštitu životne sredine, još male. Ipak, oni koji su alergični na ovu korovsku biljku trebalo bi da počnu sa terapijom, jer će za nepunih 10 dana ambrozija da stvara velike probleme alergičnima.

ВЕЋА ДОЗА ЛЕКОВА ПРОТИВ АЛЕРГИЈЕ: У наредном периоду очекује се повећање поленских зрна корова у ваздуху

Foto: Depositphotos

Stručnjaci upozoravaju da je dovoljno svega 10 polenskih čestica ambrozije po metru kubnom vazduha da izazove jake alergijske reakcije, što je znatno manje u odnosu na druge alergene koji izazivaju zdravstvene tegobe tek kad ima 20 do 30 čestica u metru kubnom vazduha.

Doktor Tatjana Radosavljević, pulmolog, kaže da su ispitivanja dokazala da zrna polena ambrozije sadrže enzime koji u 30 do 90 odsto slučajeva direktno oštećuju sluzokožu disajnih puteva:

 - Simptomi alergijske reakcije na ambroziju gotovo se ne razlikuju od prehlade, zbog čega je najbolje da se uradi alergološki test. Jer, zbog zapušenosti nosa dolazi do smanjenja i/ili gubitka čula mirisa. Ove dve činjenice otežavaju razlikovanje simptoma alergije na ambroziju od simptoma kovida - objašnjava dr Radosavljević.

Znaci preosetljivosti na ambroziju su kijanje, peckanje i suzenje očiju, zapušenost i obilno curenje iz nosa.

 - Osim ovih simptoma, preosetljivi na ambroziju nekada otežano dišu i žale se na stezanje i bol u grudima - kaže dr Radosavljević. - To je onda znak da se radi o sezonskoj bronhijalnoj astmi, koja je uzrokovana alergijom na ambroziju.

Naša sagovornica kaže da s obzirom na to da se polen ambrozije može uneti preko usta, ova biljka, u tom slučaju, dovodi i do stomačnih tegoba.

APLIKACIJA

AGENCIJA za zaštitu životne sredine napravila je aplikaciju "Polen Srbije", koja može da se instalira na svakom pametnom telefonu. Putem nje, u svakom trenutku, alergični mogu da se informišu o konecentraciji polenskih zrna svih alergogenih biljaka na području čitave države.

 - Jedini trajni spas od ambrozije je njeno uništenje, koje bi trebalo da bude sistemski rešeno od strane države i lokalne samouprave - kaže dr Radosavljević. - Rešavanje ovog problema nije lako, niti brzo. Samo košenje ambrozije nije rešenje, već se ona mora uništavati čupanjem iz korena i sadnjom drugih biljnih kultura. Podatak da se radi o korenskoj biljci govori u prilog tome koliko je kompleksno rešenje eradikacije gradova od ambrozije.

Do trajnog rešenja spas je jedino u lekovima.

 - Da bi smo izbegli razdražljivost, malaksalost i pad koncentracije, što umanjuje radnu sposobnost, alergični na ambroziju bi već sada trebalo da počnu da koriste sprejove sa lokalnim kortikosteroidima, a oni koji koriste pumpicu treba da povećaju dozu i uključe antihistaminike - kaže dr Radosavljević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati