TROŠKOVI NIŽI ZA 20 ODSTO: ŠTA sve građanima Crne Gore donosi nova odluka vlade o spajanju poreske i uprave carina

Z. Z.

20. 04. 2021. u 10:55

DOSKORO Poreska i Uprava carina sada su jedno - Uprava prihoda.

ТРОШКОВИ НИЖИ ЗА 20 ОДСТО: ШТА све грађанима Црне Горе доноси нова одлука владе о спајању пореске и управе царина

Foto: N. Fifić

To je odluka Vlade, zasnovana na reorganizaciji javne uprave. Dobrobiti su, poručili su iz izvršne vlasti, što će se efikasnije sprovoditi poreska i carinska politika, što će biti smanjeni troškovi čak i do 20 odsto, ojačaće se kontrolna uloga, uspostaviti bolja organizacija igara na sreću. Osim toga, kako je saopšteno iz Vlade, lakše će se otkrivati carinski i poreski prekršaji.

Spajanjem ove dve uprave, napravljena je trasa, smatra Aleksandar Damjanović, v. d. direktora Uprave prihoda, za racionalizaciju službi koje se bave naplatom poreskih i carinskih prihoda.

- Postoji i deo rešenja koji će sada biti objedinjen kada je u pitanju IT sektor, a tiče se nadzora. Do sada jedan deo se odnosio na carinu, drugi na poreze i doprinose. Sve u svemu, ovaj model može da da dobar rezultat i kod akcizne i poreske politike - ocenio je Damjanović.

ZAPOŠLjAVANjE

U novoj upravi, naglasio je Damjanović, neće biti novih zapošljavanja. Kaže da je, inače, već veliki broj uposlenih u dosadašnjoj Poreskoj i Upravi carina. Moguće je, kako je zaključio, samo angažovanje novih ljudi na rukovodećim pozicijama.

On ističe da je fokus na uspostavljanju profesionalne uprave i povećanju budžetskih prihoda, te eliminisanju potencijalne korupcije.

- Prioritet u radu te uprave biće radikalno i, da kažem, brutalno eliminisanje korupcije iz opsega rada. Takođe, biće izvršena potpuna depolitizacija tamo gde je bilo političkih pritisaka u ranijem periodu. Neće biti selektivnosti, postupaće se jednako prema svim obveznicima bilo da se radi o poreskom ili carinskom sistemu - kategoričan je Damjanović.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!