DA ŽIVIMO JEDNI PORED DRUGIH: Prota i efendija uputili snažnu poruku građanima Bijelog Polja

M.S.

12. 04. 2021. u 21:57

- STOJEĆI na ovom svetom mestu, zaklinjemo, opominjemo i molimo svu našu braću i sestre da se kao što se nalazila mogućnost kroz vekove, sačuva mir i danas, da se oproste uvrede i tvrda i ljuta reč i psovka ili nešto daleko bilo gore. Ne zidamo i uziđujemo u sebe, nego zidamo u građevinu koja se zove budućnost.

ДА ЖИВИМО ЈЕДНИ ПОРЕД ДРУГИХ: Прота и ефендија упутили снажну поруку грађанима Бијелог Поља

Foto: Crkva Sv Petra i Pavla/Monte islam

Ovako se iz čuvene svetinje u Bijelom Polju, crkve Svetih apostola Petra i Pavla, zadužbine Nemanjića, građanima i vernicima, posle naelektrisane situacije u gradu do koje je došlo nakon serije incidenata koje su izazvali ''crnogorske patriote'', što je posebno izazvalo revolt građana pravoslavne veroispovesti, obratio protojerej-stavrofor Darko Pejić.

- Da bi naša deca imala budućnosti pokažimo im danas i uvek da možemo da budemo i da živimo ovde. Ako nas je Gospod postavio ovde jedne pored drugih, da se onda tako i ponašamo da živimo jedni pored drugih i jedni sa drugima, pomažući se međusobno u ovom teškom vremenu, ne samo zbog ove bolesti, nego i zbog teške ekonoske situacije, da umesto brze reči pokažemo dobru volju i da pomognemo veliki broj naših vernika, ali i sugrađana koji su u teškoj situaciji, da brzom i teškom reči ne teramo ovo malo nas koji smo ostali ovde, nego da se svi zajedno u ovom Vaskršnjem postu prvo pomirmo sa Gospodom, Tvrcem našim jer njemu dugujemo najviše, pa onda jedni sa drugma. Da nađemo mesta u srcu mesta za drugog, da nam Vaskrsšnja radost dođe na radost. Ne može se nikome unositi svađa i razdor i optuživati neko, a da tu svađu i razdor ne unesemo u svoj dom i među svoje porodice i svoje srodnike. Da ne da Bog da ikada to više budemo. Da budemo jedno i zajedno, kao što smo uvek bili, da nas sve Hristos koji strada ali i vaskrsava objedini u ljubavi, u ljubavi jednih prema drugima, poruka je prote Darka Pejića.

Foto: Crkva Sv Petra i Pavla/Monte islam

- Bijelo Polje kao grad koji baštini toleranciju, suživot, razumevanje različitosti i posebnosti mora ostati takav grad. Naša obaveza, posebno obaveza svih onih koji se bave javnim životom, čija se reč čuje u ovim trenucima je da apeluju, da utiču da se tenzije smire, da ljudi nastave živeti sa ljudima. Drugi dom nemamo, drugi grad nemamo, drugo utočište nemamo i u nevoljama smo upućeni jedni na druge. Pripadnici svih vera, moraju da imaju obzira da žive jedni pored drugih vekovima, poštuju se vekovima i da nikakvih tenzija ne sme biti jer, na kraju kako nas nevolje znaju ujediniti da se pomažemo u nevolji, takvi treba da budemo i u blagostanju, jer živimo u blagostanju, kazao je imam Burdžović, ističuči da je blagodat mira, slobode, blagodat da nemamo težih iskušenja, da zaboravimo tenzije, prebrojavanje, jer, to nikome nije donelo dobra.

Foto: Crkva Sv Petra i Pavla/Monte islam

- Čovek je čovek i čovek je vernik onoliko koliko želi i čini dobra onome ko je pored njega, onome ko je drugačiji, lako je poštovati i uvažavati svoga, ali, čovečnost i odanost veri se ogleda u uvažavanju drugih i drugačijih. Ne smemo dozvoliti nikome da nas u ime vere zavađa i okreće jedne protiv drugih. Vera je ona koja spaja, vera nikada ne razdvaja. Dajmo da ta značenja da žive sa nama i dajmo da nas naše vere ne svađaju okreću jedne protiv drugih i dajmo i da nam ne daju motiva da nas svađaju. Poštujući i praktikujući svoju veru, dokazaćemo tako što ćemo poštovati i uvažavati tuđu veru. Zato molim i apelujem da se vera ne zloupotrebljava u dnevnopolitičke svrhe, već da vera bude motiv koji nas povezuje, nit koja nas spaja i da hrabri naše međusobno uvažavanje i povezivanje, jer vekovi suživota koji su iza nas svedoče o tome da vera ne sme i neće biti linija razdvajanja već linija spajanja i poštovanja, kazao je glavni imam Islamske zajednice u Bijelom Polju efendija Enes Burdžović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

HITAN PRIJEM: Srđan Đoković primljen u Urgentni centar!