KRIVIČNA BIVŠEM PREMIJERU: Prvi čovek Odbora EPCG podneo prijave protiv više osoba iz vrha prethodnog režima

V. KADIĆ

12. 04. 2021. u 08:38

PREDSEDNIK Odbora direktora "Elektroprivrede" Crne Gore, Milutin Đukanović, podneo je Vrhovnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu protiv više osoba zbog sumnje, kako je naveo, "kriminalnog udruživanja, zloupotrebe ovlašćenja u privredi, službenog položaja i protivzakonitog uticaja".

КРИВИЧНА БИВШЕМ ПРЕМИЈЕРУ: Први човек Одбора ЕПЦГ поднео пријаве против више особа из врха претходног режима

Duško Marković / Foto Tviter

On je u ime EPCG, krivične prijave podneo protiv poslanika DPS i bivšeg premijera Duška Markovića, bivše ministarke energetike Dragice Sekulić, bivšeg predsednika Odbora direktora EPCG Đoka Krivokapića, vlasnika i zastupnika "Uniproma" Veselina Pejovića, bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića. Krivične prijave Đukanović je podneo i protiv bivših članova Odbora direktora EPCG - Ranka Milovića, Samira Hodžića, Vladana Radulovića, Srđana Spaića, Miloša Konatara i Nikole Vujovića, kao i izvršnog direktora Fonda za zaštitu životne sredine Jovana Martinovića.

- Zbog krivičnih dela nastupila je direktna šteta po budžet Crne Gore u iznosu od 16,9 miliona evra. Oni su od 2020. do 2021. godine, kao organizovana kriminalna grupa koju su organizovali osumnjičeni Duško Marković, Dragica Dekulić i Veselin Pejović, pribavili kompaniji "Uniprom" Nikšić protivpravnu imovinsku korist. Marković i Sekulićeva su protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja, na šta ih je s umišljajem podstrekivao Veselin Pejović, najpre učestvovali u određivanju količine besplatno emisionih kredita putem uredbe o aktivnostima, odnosno delatnostima koje emituju gasove sa efektom staklene bašte za koje se izdaje dozvola. Oni su za godinu opredelili broj besplatnih emisionih kredita koji su pogodovali samo "Unipromu" - naveo je Đukanović.

Đukanović je pre nekoliko dana saopštio da su bivši premijer Marković i bivša ministarka ekonomije Sekulić dodelili privatnoj kompaniji "Uniprom" nesrazmerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita, a prilikom dodele tih istih kredita državnoj kompaniji EPCG su značajno potcenili planove i bilanse EPCG i dodelili joj manji iznos od realnog. Tako su EPCG i Kombinat aluminijuma dobili identičan iznos od po 1.010.840 tona CO2.

- Zbog snižene proizvodnje KAP-a broj dodeljenih emisionih kredita znatno je prevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodeljenih emisionih kredita za EPCG bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja - objašnjaava Đukanović. - Takva podela je predstavljala samo uvertiru, osnovu za bezočnu, drsku i krivičnu pljačku "Elektroprivrede", države, i u krajnjem slučaju, njenih građana. Znači, KAP, odnosno Pejovićeva firma ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita!

PRIMAO DVE PLATE!

BIVŠI predsednik Odbora direktora EPCG, Đoko Krivokapić, disciplinski je kaženjen zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije. On je nezakonito obavljao dve funkcije od oktobra 2017. i mesečno primao po 3.500 evra od Elektroprivrede Crne Gore i 1.264 evra iz Prve banke Aca Đukanovića!

RASKRINKAVANjE

DA je EPCG uplatila 18 miliona evra u državni fond za zaštitu životne sredine taj fond bi kroz razna ulaganja vratio "Elektroprivredi" skoro sav novac, kaže Milutin Đukanović, navodeći kao primer ekološku rekonsturkciju Termoelektrane Pljevlja, koja će koštati "Elektroprivredu" 50 miliona evra.

- Prirodno bi bilo očekivati da se značajna sredstva, kojim bi raspolagao Fond za zaštitu životne sredine, ulože u ovaj projekat. I EPCG i Fond su ostali bez novca. Ovo je samo početak raskrinkavanja dešavanja u EPCG - poručuje Đukanović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!