"DEPONIJA" JOŠ KOČI PREGOVORE: Ministarstvo javne uprave rešava spor oko razgraničenja Podgorice i Tuzi

I. D. STOJADINOVIĆ

10. 04. 2021. u 06:48

REŠENjE u višegodišnjem sporu između glavnog grada i Opštine Tuzi pokušava da nađe Ministarstvo javne uprave, digitalnog društva i medija, koje vodi razgovore kako bi se proces razgraničenja između dve opštine rešio na zakonit način.

ДЕПОНИЈА  ЈОШ КОЧИ  ПРЕГОВОРЕ: Министарство јавне управе решава спор око разграничења Подгорице и Тузи

Foto Arhiva

Kraj tog procesa više puta je bio najavljivan, ali granica još nije povučena. Da bi se dve lokalne samouprave teritorijalno razgraničile i podelile imovinu mora se rešiti spor oko preduzeća "Deponija", a za koje Tuzani tvrde da pripada njima jer se nalazi na njihovom zemljištu.

U pregovorima Podgorice i Tuzi, koje vodi resor na čijem je čelu Tamara Srzentić, do sada je razgovarano samo sa Nikom Đeljošajem, predsednikom Opštine Tuzi.

- U najskorijem roku, ministarka će inicirati razgovor i sa predstavnicima glavnog grada, kako bi uz partnerski odnos ovo pitanje probali na najcelishodniji način da rešimo - saopštili su iz Ministarstva javne uprave.

GREŠKA SA KARTAMA

IZ Uprave za nekretnine opovrgli su tvrdnje Đeljošaja, navodeći da je došlo do zabune sa kartama na "Geoportalu", da oni nemaju zvaničnu granicu između Podgorice i Tuzi, te da su tu neprovereni i nezvanični podaci, a da to nije zvanična karta.

Dve lokalne samouprave više od dve godine pokušavaju da se teritorijalno razgraniče i podele imovinu. Proces razgraničenja Podgorice i Tuzi neočekivano je stao pre oko godinu, jer Komisija zadužena za taj posao nije uspela da se usaglasi oko načina podele imovine preduzeća "Deponija". Osim tog preduzeća, kamen spoticanja u pregovorima su i sporne administrative linije u Kučima na planini Korita i u Matagužima.

Nik Đeljošaj, Foto in4s.net

Iz Opštine Tuzi su skoro pa izričiti da se poštuje norma Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore koja kaže da se po pravilu granice jedne opštine poklapaju sa područjem katastarskih opština koje ulaze u njen sastav. Kako tvrde, preduzeće "Deponija" pripada Tuzanima, jer se nalazi na zemljištu koje je na njihovoj teritoriji.

Đeljošaj je nedavno optužio premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića da su odmah nakon dolaska na čelna mesta u Vladi promenili administrativne granice opštine Tuzi, a sve kako bi, kako tvrdi, "Deponiju" prebacili u teritoriju glavnog grada. On je zapretio i da će, ukoliko se administrativna linija opštine Tuzi ne vrati, stanovnici Malesije protestovati pred zgradom Vlade.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024