MILOVIM STAZAMA DO PRIŠTINE: Kako je Bečić čestitkom predsedniku Skupštine lažne države Kosovo najsramniju tekovinu bivšeg režima

V. KADIĆ

05. 04. 2021. u 08:00

POSLE premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića, koji su čestitali dan nezavisnosti lažne države Kosovo, u podršku ovoj kvazidržavi uključio se i šef crnogorskog parlamenta Aleksa Bečić, koji je čestitao imenovanje predsedniku Skupštine "Kosovo" Glauku Konjufci.

МИЛОВИМ СТАЗАМА ДО ПРИШТИНЕ: Како је Бечић честитком председнику Скупштине лажне државе Косово најсрамнију тековину бившег режима

Foto: Promo

Ovu informaciju nije moguće naći na sajtu Skupštine Crne Gore, osim u medijima sa Kosova i Metohije, što navodi na sumnju da je lider Demokratske Crne Gore pokušao da ovu čestitku "gurne pod tepih" i daleko od očiju javnosti, udarajući na suverenitet Srbije.

- U ime Skupštine Crne Gore želim da vam srdačno čestitam na izboru za predsednika Skupštine Republike Kosovo. Kosovo prolazi intenzivnu tranziciju i reforme u cilju izgradnje uspešnog i prosperitetnog društva zasnovanog na evropskim vrednostima u čemu ima podršku Crne Gore. Ceneći značaj parlamentranih odnosa i kontakata u ukupnim bilateralnim vezama naših država, nadam se da će naš međusobni angažman biti u pravcu nastavka kvalitetne razmene iskustava i drugih praksi, re tazvoj regionalne saradne. Na kraju, koristim priliku da uputim, poštovani gospodine Konjufca, izraze mog dubokog poštovanja uz najbolje želje za Vaše dobro zdravlje i uspeh na visokoj funkciji - navodi Bečić u čestitki.

Priznanje nezavisnosti 2008. godine

VLADA Mila Đukanovića 9. oktobra 2008. jednoglasno je donela odluku o priznavanju "Kosova". Tu vest saopštio je tadašnji šef diplomatije Milan Roćen. Đukanovićev tim je doneo tu odluku samo dan nakon što je Generalna skupština Ujedinjenih nacija izglasala predlog Srbije da se jednostrano proglašena nezavisnost Kosova i Metohije stavlja u nadležnost Međunarodnog suda pravde u Hagu. Od takve odluke Đukanovića nisu uspeli da odvrate ni predstavnici crnogorske parlamentarne opozicije, sa kojima je on imao razgovore u pauzi sednice Vlade. Oni su preneli tadašnjem premijeru da takvu odluku nikada neće priznati.

Politički analitičar Igor Damjanović kazao je, za "Novosti", da je Aleksa Bečić ovim činom "dopisao najsramnije stranice istorije Crne Gore, koje je Milo Đukanović počeo priznavanjem lažne države Kosovo".

Aleksa Bečić, Foto Skupština CG

- Predsednik parlamenta u čestici govori o "tranziciji i napretku kosovskog društva" i da se to "društvo gradi na evropskim standardima". U gradaciji patetike i licemerja Aleksa Bečić pozvao se i na "kontinuiranu podršku Crne Gore Kosovu". Ovakvim stavom šef parlamentarne većine Crne Gore je ne samo verifikovao, već i glorifikovao najsramniju tekovinu bivšeg režima - priznavanje lažne države Kosovo - kaže Damjanović.

Po mišljenju ovog analitičara, čestitkom Konjufci Bečić je omalovažio i ponizio sve koji su glasali za promene i samim tim mu omogućili da zasedne na čelo Skupštine.

Igor Damjanović, Foto Privatna arhiva

- Ako za trenutak zadržimo gađenje koje Bečićeva čestitka proizvodi i zanemarimo licemerje koje je u njoj koncentrovano, bitno je i obratiti pažnju na biografiju Konjufce i njegov odnos prema Crnoj Gori. Kada se u tzv. Skupštini Kosova usvajao Sporazum o razgraničenju sa Crnom Gorom, Konjufca je bio na čelu poslaničke grupe "Samoopredeljenje" koja je bacila suzavac u sali. On je tada u zadimljenoj sali pozivao na "jak i beskompromisan otpor" Sporazumu o razgraničenju! Dakle, pored svojih glasača, Aleksa Bečić je čestitao čoveku koji ne priznaje crnogorske granice i teritorijalni integritet, pored svojih glasača omalovažio i crnogorsku državnost.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024