DRITAN SREBRENICU POSTAVLJA KAO USLOV: Posle zapadnih ambasada i Abazović udara na Leposavića

V. K.

30. 03. 2021. u 10:11

POTPREDSEDNIK Vlade Crne Gore Dritan Abazović rekao je, povodom izjave ministra Vladimira Leposavića, da se u Srebrenici dogodio genocid, i da "nije mesto na državnim funkcijama" nikome ko to ne razume.

ДРИТАН СРЕБРЕНИЦУ ПОСТАВЉА КАО УСЛОВ: После западних амбасада и Абазовић удара на Лепосавића

Foto: EPA

- Vlada Crne Gore poštuje sve međunarodne presude. Oko ove teme nema diskusije. Ko ovo ne razume, nije mu mesto na državnim funkcijama. Okrenimo se budućnosti, čeka nas mnogo posla - napisao je Abazović na Tviteru.

Podsećamo, ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić na sednici Skupštine Crne Gore  odluku Međunarodnog suda za ratne zločine o događajima u Srebrenici, ističući da je ona bazirana na stavu Haškog tribunala koji je, kako je ocenio, kompromitovan jer je prikrio dokaze o zločinima nad Srbima na Kosovu.

- Uopšte ne mogu da priznam ili ne priznam događaj o kojem nemam saznanje. Ja sam spreman da priznam da je u u Srebrenici učinjen zločin genocida kada se to i nedsvosmisleno utvrdi. Ne znam da li je postojala genocidna namera 1995. u Srebrenici. Mogu samo da verujem ili ne verujem sudijama iz Haga, bilo onim koji su glasali za ovu pravnu kvalifikaciju, ili onima iz istog sudskog veća koji su o ovom pitanju zauzeli ili izdvojeno ili posebno mišljenje. Haški tribunal za bivšu Jugoslaviju, osim što je osnovan rezolucijom, umesto međunarodnim ugovorom gotovo je u potpunosti izgubio legitimitet kad je utvrđen da su dokazi izvestioca Saveta Evrope o vađenju i trgovini organima civilnih srpskih žrtava na Kosovou uništeni u tom sudu - kazao je Leposavić, što je kasnije izazvalo buru negodovanja ostataka bivšeg režima pa i samog predsednika države Mila Đukanovića.

Izjava Leposavića je tendenciozno tumačena od strane političkih protivnika u Crnoj Gori, pa su se zbog nje oglasile i strane ambasade u toj zemlji, koje su zahtevale izvinjenje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (14)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri