STANOVE ČEKALI 40 GODINA: Radnici nekadašnjeg PKB iz Baraka u Igalu konačno dobijaju smeštaj

V. V.

29. 03. 2021. u 07:39

OPŠTINA Herceg Novi i PKB postigli su dogovor i obezbedili parcelu u Nemiloj, površine oko 500 kvadrata, za izgradnju objekta sa četiri stana, za porodice nekadašnjih radnika ovog preduzeća koji već više od četiri decenije žive u sasvim neuslovnim barakama u naselju Bajkovina u Igalu. Ministarstvo finansija izdvojiće za ovu namenu 200.000 evra.

СТАНОВЕ ЧЕКАЛИ 40 ГОДИНА: Радници некадашњег ПКБ из Барака у Игалу коначно добијају смештај

Foto V. Vujnović

Početkom osamdesetih godina prošlog veka kompanija PKB je svojim, prvenstveno sezonskim radnicima, dala prostor koji je prethodno korišćen za štale, a onda adaptiran za stanovanje,kao nužni smeštaj. Neki su tu ostali do danas.

Tonka Ivanović u Bajkovini, kaže živi 45 godina. Seća se komšinice Marije Janković, takođe radnice PKB-a, koja je preminula, a iza nje je ostao sin koji sada ima troje dece. Svi žive u jednoj od trošnih Baraka.

Tonka, uprkos svim nevoljama nije zadovoljna ni ponuđenim novim rešenjem. Na lokaciji u Nemiloj je velika vlaga, zemljište je uz potok, ni nebo se ne vidi. Ona je u PKB-u radila 15 godina, nakon toga u Bolnici Meljine, gde je dočekala penziju, i veruje da ima pravo na bolje rešenje, bilo gde samo da je bliže prodavnici i autobuskom stajalištu.

Stanovnik u barakama je punih 27 godina i Egzon Gaši. Živi tu sa ženom i troje dece. Stanovnici Baraka u Bajkovini su i članovi porodice njegovog oca.

- Kad su velike kiše imamo poplavu, loše su

elektroinstalacije, nemamo toalet, kupatilo nam je nikakvo. Dolazili su mnogi, obećavali nam dosta puta, već 27-28 godina i nikad ništa od obećanja nije realizovano - priča Egzon.

On je već sedam godina zaposlen u gradskoj "Čistoći" i kaže da zbog nehumanih uslova u kojima živi njegova porodica ne žali sebe, ali mu je žao dece.

Poslednje u nizu obećanja lokalnih vlasti koje su se smenjivale, da će ovaj problem biti rešen stiglo je u julu 2017. godine. Prošle godine je konačno uvršten u program socijanog stanovanja, kao jedan od prioriteta. Potpredsednica Opštine Vesna Samardžić kaže da je postignut dogovor sa PKB-om kako bi konačno rešili situaciju.

Foto V. Vujnović

- PKB će ustupiti zemljište u naselju Nemila. Bila je nedovoljna jedna parcelapa su ustupili još jedan dodatni deo. U opticaju je oko 500 kvadrata zemljišta, na kojem će, biti izgrađen objekat tvrde gradnje sa četiri stana - objašnjava Samardžić.

OD SEDAM PORODICA, ZBRINUTO ČETIRI

PROJEKAT radi gradska Agencija za izgradnju, zadužena i za prikupljanje potrebne dokumentacije. Iz Opštine su se zahtevom za finansijsku pomoć obratili Ministarstvu finansija iz koga su obećali da će kroz kapitalni budžet opredeliti 200.000 evra za ovu namenu.

- To bi nam dosta značilo, jer bi, ako ne komplentnu finansijsku konstrukciju, obezbedilo dobar deo sredstava da napravimo četiri stana za početak, kako bi od sedam porodica zbrinuli četiri - kazala je Vesna Samardžić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U UJEDINJENIM NACIJAMA: Pogledajte šta je učinio predstavnik Izraela (VIDEO)