O ISTRAŽIVANJU NAFTE U JADRANU NA REFERENDUMU? Najavljeno podnošenje predloga poslanicima

B.D.

19. 03. 2021. u 21:43

NAKON što je iz Vlade najavljeno da 25. marta, kreće bušenje prve istražne bušotine nafte, koja se nalazi na 28 kilometara od obale, u moru između Bara i Ulcinja, krenula su negodovanja nevladinog sektora, ali i najave za raspisivanje referenduma o ovom pitanju.

О ИСТРАЖИВАЊУ НАФТЕ У ЈАДРАНУ НА РЕФЕРЕНДУМУ? Најављено подношење предлога посланицима

Foto: B.D.

Italijansko-ruski konzorcijum Eni-Novatek 25. marta počinje prvo istražno bušenje nafte na crnogorskom podmorju. Do kraja 2021. godine biće poznato da li na ovoj lokaciji postoje nalazišta ugljovodonika.

Inicijativu za raspisivanje referenduma u vezi sa eksploatacijom nafte pokrenuće građanski pokret URA, CIVIS i poslanički klub Crno na belo, saopštio je poslanik u Skupštini i šef poslaničkog kluba Crno na belo Miloš Konatar.

- Podrazumeva se da ne možemo podržati nijedan projekat koji će ugroziti prirodu, održivi razvoj životnu sredinu i ekološku Crnu Goru, kazao je Konatar dodajući da je u nadležnosti Skupštine Crne Gore je da raspiše referendum, za šta je potrebno da inicijativu podnese najmanje 25 poslanika, predsednik Crne Gore ili najmanje 10 odsto građana koji imaju biračko pravo.

- Podnećemo i formalan predlog svim poslanicima da podrže raspisivanje referenduma, ali i Vladi Crne Gore. Osim toga, obaveštavamo javnost da ćemo ubrzo krenuti u akciju skupljanja potpisa. Crnu Goru moramo graditi kao ekološku državu i zato pozivamo sve ekološke aktiviste, udruženja građana i organizacije koje se bave zaštitom životne sredine da učestvuju u akciji, kazao je Konatar.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo podsetio je da je Ugovor o koncesiji za naftu i gas potpisala bivša DPS vlada 2016. godine.

- Tada smo kolega Dritan Abazović i ja glasali protiv ugovora. Ovim putem bih pohvalio stav Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i njihovu otvorenost da sa građanima razgovaraju, i pozivam ih, ali i Vladu Crne Gore, da se otvore svi ugovori koji se tiču eksploatacije nafte i gasa, da se sa njih skine oznaka tajno i da čitava crnogorska javnost ima mogućnost da ih vidi, kazao je Konatar i istakao da će proces ispred koalicije Crno na belo i URE voditi koordinatorka za pravna i zelena pitanja Ljiljana Jokić i da ih u narednom periodu očekuje kampanja.

NAKON SINjAJEVINE, TARE SLEDI ODBRANA JADRANA

Konatar je podsetio i da su Sinjajevina i reke Crne Gore zajednički odbranjene, kao i da će se, ukoliko to bude potrebno, isto učiniti i za Jadran.

- Da li je iko pitao građane žele li bazu na Sinjajevini ili da se potapaju reke? Da li ih je iko pitao da najlepši delovi Crne Gore budu predati tajkunima i privatizovani? Sigurno, da su bili pitani – to ne bi dozvolili. Sada je red da građani odluče o eksploataciji nafte i gasa. To pitanje može da odredi budućnost Crne Gore. To je najdemokratskiji način, a to što građani odluče, treba da se poštuje, naveo je još Konatar.

Šef poslaničkog kluba Crno na bijelo podsjetio je da je Ugovor o koncesiji za naftu i gas potpisala bivša DPS vlada 2016. godine. ,,Tada smo kolega Dritan Abazović i ja glasali protiv ugovora. Ovim putem bih pohvalio stav Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) i njihovu otvorenost da sa građanima razgovaraju, i pozivam ih, ali i Vladu Crne Gore, da se otvore svi ugovori koji se tiču eksploatacije nafte i gasa, da se sa njih skine oznaka tajno i da čitava crnogorska javnost ima mogućnost da ih vidi“.

Konatar je još istakao da će proces ispred koalicije Crno na bijelo i URE voditi koordinatorka za pravna i zelena pitanja Ljiljana Jokić i da ih u narednom periodu očekuje kampanja.

MOGUĆNOST RAZVOJA VETRO I SOLARNE ENERGIJE

Poslanica liste Crno na bijelo Božena Jelušić kaže da je lično na strani ekoloških interesa.

Jelišić je istakla da Crna Gora ima veliki vodeni potencijal, ali i mogućnost da razvija vetro i solarnu energiju

- Potrebno je sve staviti pod detaljnu analizu, a potom izložiti pred građane. Na taj način, niko neće moći da se pravda lošim odlukama prethodnih Vlada. Ova odluka biće odluka struke i građana, a mi smo, zajedno sa CIVIS-om i svim zainteresovanim građanima spremni da organizujemo javne rasprave i okrugle stolove, i da na kraju, na referendumu, zajednički donesemo odluku, zaključila je Jelušić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)