NEMA VIŠE "ZLATNOG PASOŠA": Vlada neće produžiti trajanje programa za dodelu ekonomskog državljanstva

V. K.

20. 03. 2021. u 08:38

KABINET premijera Zdravka Krivokapića neće produžiti trajanje programa kojim je predviđeno dobijanje "zlatnog" crnogorskog pasoša koji ističe krajem godine.

НЕМА ВИШЕ ЗЛАТНОГ ПАСОША: Влада неће продужити трајање  програма за доделу економског држављанства

Arhiva

Iako je bivša vlada Duška Markovića znala da tu priču ne podržava Evropska unija, oni su "na svoju ruku" doneli taj program. U vladinom dokumentu koji je procurio u javnosti objašnjava se da Crna Gora, kao zemlja kandidat, ne sme dozvoliti da kompromituje svoju posvećenost evropskim integracijama. Uz to, dodaju da institucije EU ne gledaju blagonaklono "na programe ekonomskog državljanstva, imajući u vidu reputacione rizike kao i rizike finansijskog integriteta, poput pranja novca, finansiranja terorizma, korupcije i infiltracije organizovanog kriminala".

- Samo 37 dodeljenih državljanstava, od ukupnog ograničenja od 2.000, predviđenih do kraja 2021. godine, dovodi u pitanje svrsishodnost i održivost programa. Broj od 131 podnete aplikacije Agenciji za investicije Crne Gore ne doprinosi argumentu da su investitori zasnovali investicije u razvojne projekte isključivo na osnovu ekonomske zavisnosti, isplativosti ili očekivanog dohotka vezanog za uspešnu realizaciju programa ekonomskog državljanstva - navodi se u dokumentu.

Priču o "ekonomskom pasošu" bivša vlada počela je pre 11 godina, računajući da će ga investitori prigrliti i uplatiti njegovu cenu od pola miliona evra, od kojih bi deo u iznosu od 200.000 završio u državnom budžetu. Od tada do danas, državljanstvo Crne Gore je posebnim uslovima ("diskrenciono pravo") dobilo blizu dvesta stranaca. Među njima je i naslednik poznate bankarske dinastije Natanijel Džejms Rotšild, ali i bivši tajlandski premijer Taksin Šinavatra, koji je u vreme njegovog dobijanja u svojoj državi bio optužen za korupciju, što umalo nije dovelo do političkog skandala, čak i diplomatskog.

U ŠETNjU S MONTENEGRO DOKUMENTOM

KADA se pročulo da Šinavatra (75), bežeći od pravosuđa svoje zemlje, šeta po svetu s crnogorskim pasošem u početku je delovalo zabavno, pa preraslo u ozbiljan slučaj. Pokazalo se da izdavanje isprava čoveku koji je na Tajlandu bio pravosnažno osuđen na dve godine zatvora i koga je tražio Interpol, može da ugrozi integracije Crne Gore. Tajlandska vlada je tada opozvala sve njegove pasoše, da bi se potom otkrilo da je u Liberiju ušao s pasošem na kojem piše - Montenegro.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)