FOTELJA "JURIŠNIKU": Hadži Sulejmani novi predsednik Skupštine opštine Ulcinj

V. Kadić

19. 03. 2021. u 07:39

ČUVENI "jurišnik" na svetinje SPC i vernike, generalni sekretar i odbornik Demokratske partije Hadži Sulejmani, zahvaljujući glasovima odbornika svoje partije, kao i DPS Mila Đukanovića, DUE Ferhata Dinoše, Socijaldemokrata Ivana Brajovića, Bošnjačke stranke i Demkratskog saveza u Crnoj Gori nagrađen je funkcijom predsednik aSkupštine opštine Ulcinj.

ФОТЕЉА ЈУРИШНИКУ: Хаџи Сулејмани нови председник Скупштине општине  Улцињ

Hadži Sulejmani

Sulejmani je 8. jula 2019. godine predvodio grupu Albanaca u pokušaju da spreče mitropolita Amfilohija koji je tada sa sveštenstvom i vernicima hteo da služi svetu liturgiju na temeljima Crkve Svetog Jovana Krstitelja. Oni su tada blokirali tada put do crkve uz obrazloženje da su mitropolit i vernici "došli da osvajaju teritoriju" što oni kao Albanci neće dozvoliti. Sulejmani je tvrdio da su ostaci crkve na Svaču vlasništvo Ulcinja i da crnogorski vladika za liturgiju i litiju treba da traži dozvolu od opštine.

- Ova crkva, ne zna se čija je. Nije vaša i ne znamo je li katolička ili koje još vere - kazao je tada Sulejmani.

Svač je bio prestonica Svetog Jovana Vladimira, prvog srpskog sveca, koji je kršten u ovom hramu. Obnovila ga je 1300. godine kraljica Jelena Anžujska, supruga Uroša Prvog Nemanjića. Usnuli mitropolit Amfilohije nameravao je da u Svač donese ruku Svetog Jovana Krstitelja, ali je bio sprečen zbog naraslih tenzija. Nacionalni savet Albanaca pozvao je tadašnjeg premijera Duška Markovća da učini sve da se služba ne održi. Na kraju to se i desilo.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)