BEZ NOVOG DUGA DO BANKROTA: Saslušanje ministra finansija pred skupštinskim odborom za ekonomiju

Z. Z.

18. 03. 2021. u 06:34

TEŠKO je bilo pričati sa investitorima i objasniti im da je realizacija u turizmu bila samo 15 odsto, za razliku od Hrvatske i Albanije gde su prihodi bili na nivou od 55 procenata. U tim uslovima uspeli smo da pozajmimo preko obveznica 746 miliona evra.

БЕЗ НОВОГ  ДУГА ДО БАНКРОТА: Саслушање министра финансија пред скупштинским одбором за економију

Foto Arhiva

Trošak po osnovu, a ne kamata, bio je 2,95 odsto. I to je najbolje što smo mogli postići sa najgorim rejtingom u Evropi koji Crna Gora ima.

To je nakon skoro četiri sata komentara i pitanja poslanika istakao Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja čije je kontrolno saslušanje pred odborom za ekonomiju, inicirao Damir Šehović iz Socijaldemokratske stranke, još krajem decembra.

Pregovori

Najavio je da će budžetski deficit ove godine biti smanjen sa 11 i po procenata prošlogodišnjeg, na tri odsto u 2021.

Napomenuo je i da ne može precizirati koliki će biti prihodi od turizma i naglasio da intenzivno pregovaraju sa Kinezima o otplati kredita za autoput.

- Zaduženje je bilo neminovno, jer ove godine treba vratiti 400 miliona evra. Ostatak od 350 miliona je bio neophodan zbog nepredvidivosti u doba korone.

- Rekao sam investitorima, MMF-u da pod cenu svoje ostavke neću smanjivati plate, penzije, socijale. Ljudi u ovoj zemlji jedva preživljavaju i stvarno bi bilo neopravdano svako smanjenje primanja - konstatovao je ministar finansija.

Foto Vlada CG

- Sa obveznicama koje su dospele imali smo 802 miliona, dakle 56 miliona zatekli smo u generalnom trezoru i Centralnoj banci. Sa tim novcem da se nismo zadužili tačno 21. januara Crna Gora bi bankrotirala.

Šehović, međutim, smatra da zaduživanje od 750 miliona nije bilo potrebno, jer su projekcije govorile da je Crnoj Gori neophodno pola milijarde evra.

- Kamatna stopa od 2,9 odsto je nepovoljna, u periodu kada su se države regiona poput zaduživale po kamati od 1,1 odsto kao Hrvatska, a Srbija od 1,66 odsto. Čitav aranžman je sporan, sumnjivo realizovan. Sve ukazuje da ste i pre zvaničnog izbora na funkciju ministra pripremili celi posao, angažovali pravnog savetnika, izabrali banke.

Nemoguće je da ste sve uspeli da završite za dan i po ili preciznije za 72 sata nakon zvaničnog izbora izvršne vlasti  - rekao je Šehović.

Ministar je rekao da nije bilo sve transparentno sa emisijom obveznica on bi danas bio na Interpolovoj crvenoj poternici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna