U PET ŠKOLA 24 PRVAKA: Dramatične brojke u obrazovnim ustanovama u okolini Berana

M. S.

16. 03. 2021. u 07:39

DRAMATIČNE brojke stižu iz seoskih škola na području Berana, a sudeći po svemu, već ove školske godine, one će biti još lošiji.

У ПЕТ ШКОЛА 24 ПРВАКА: Драматичне бројке у образовним установама у околини Берана

Foto Fejsbuk

U pet osnovnih škola koje se nalaze u mesnim centrima Polica, Donja Ržanica, Lubnice, Štitari i Šekular, kojima gravitira dvadesetak sela, prošle godine nastavu je pohađalo svega 298 učenika. U ovim školama sa svim područnim odeljenjima prošle godine našla su se svega 24 đaka prvaka!

Ove brojke naglašene su u Informaciji koju je sačinio Sekretarijat za opštu upravu i društvene delatnosti Opštine Berane u saradnji sa obrazovnim ustanovama. U njoj se jasno kaže da se broj učenika u seoskim školama na području opštine Berane drastično smanjuje iz godine u godinu.

- Ovi podaci su jezivi - smatra potpredsednik SO Berane Goran Kiković, inače profesor istorije, po čijim rečima je ova problematika složena i zaslužuje ozbiljne stručne analize. Nebriga države prema ruralnom području, ali i niz okolnosti doveli su do toga da su naša sela suočena sa drastičnim iseljavanjem. Uvek je bilo iseljavanja. Ali, imali smo brojne porodice sa dosta dece. Tada je imao ko da ode sa sela, ali se ostajalo.

STRAH ZA BUDUĆNOST

- SUMORNE brojke kod razumnog čoveka izazivaju strah za naše sutra. Njima su "kumovale" i socijale koje su deljene po političkim kriterijumima, tako da su prazni ambari i torovi, a mladi, umesto da se stide toga, ponose se tom vrstom pomoći, koja je potrebna drugima - kaže Kiković.

On ukazuje da se broj učenika smanjuje i u tri gradske škole u Beranama. Nastavu u svih osam osnovnih škola u beranskoj opštini pohađa 2.994 učenika. Drastično manje u odnosu na ne tako davna vremena kada su klupe bile tesne.

Međutim, rađalo se sve manje dece, Sever je zapostavljen i nije ni čudo što su i škole opustele - zaključuje Kiković.

Po njegovom mišljenju, pre analize nakon koje će biti usvojena dugoročna strategija koja bi se realizovala uz primenu stimulativnih mera za mlade bračne parove, treba pokušati sa zaustavljanjem ovih negativnih trendova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri