STREPE OD JALOVIŠTA: Švajcarci uznemirili Mojkovčane

M. SEKULOVIĆ

08. 03. 2021. u 08:30

SAOPŠTENjE rudarske kompaniije "Tara Resurs" iz Švajcarske da namerava da na lokalitetu Brskovo, gde je srpski kralj Uroš Nemanjić kovao prvi srebrni novac, namerava da pokrene novi rudnik cinka, olova i bakra u Mojkovcu, izazvalo je šok u ovom gradu, bez obzira što bi investicija vredna oko 150 miliona evra otvorila 450 novih radnih mesta i to dugoročno.

СТРЕПЕ ОД  ЈАЛОВИШТА: Швајцарци узнемирили Мојковчане

Foto Novosti

- Planirani rudnik, kako su kazali, ima potencijal da bude jedan od vodećih ovog tipa na Balkanu i značajan novi rudnik cinka u Evropi. Uglavnom će proizvoditi koncentrate cinka, kao i koncentrate olova i bakra koji sadrže srebro - navodi se u saopštenju.

Odmah je reagovao predsednik opštine Mojkovac Ranko Mišnić, koji je bio kategoričan.

- Ta ideja neće proći! Od otvaranja rudnika zasad nema ništa - kaže za "Novosti" Mišnić, koji podseća da je pre deset godina završena sanacija ekološke bombe - jalovišta bivšeg rudnika, što je državu koštalo više od deset miliona evra.

ISKOPAVANjE Ranija istraživanja kompanije iz Austrije, Foto "Balamara"

- Mojkovac je skupo platio cenu decenijskog lagerovanja teških metala, praktično u srcu grada. Mnogi Mojkovčani su to platili zdravljem. Nećemo dozvoliti da nam investitor ponovo servira neko novo jalovište puno teških, po život opasnih metala.

Ekološka katastrofa?

- NE želimo novo groblje u Mojkovcu. Da li se planira nova ekološka katastrofa, saznaćemo kada se detaljnije oglasi švajcarska kompanija i firma "Brskovo Mine". Međutim, da budemo jasni, nema jalovišta između dva nacionalna parka, Biogradska gora i Durmitor - kaže turistički radnik i ekolog iz Mojkovca Goran Stanišić.

Prošlog meseca kompanija iz Švajcarske je uputila Vladi zahtev za proširenje eksploatacionog zahvata na područje Tvrdog potoka i istakla da je otkupila koncesiono pravo 2018. i unapredila projekat.

- Najveći prioritet je stavljen na ublažavanje uticaja na životnu sredinu. Projekat neće imati uticaja na reku Taru ili NP Biogradska gora, niti na turističke aktivnosti oko Mojkovca, uključujući i ski-centar Žarski - uveravaju Švajcarci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna