A BANKE PROFITIRAJU: Usvojen novi set mera pomoći građanima i privredi Crne Gore

Z. Z.

04. 03. 2021. u 07:39

PRIVREDNA komora pozdravlja odluku Centralne banke da donese novi, šesti paket mera podrške privredi za ublažavanje posledica epidemije.

А БАНКЕ ПРОФИТИРАЈУ: Усвојен нови сет мера помоћи грађанима и привреди Црне Горе

Foto Arhiva

Dobro je kaže, Miljan Šestović, što je obuhvaćeno više delatnosti, pa su na spisku za moratorijum i restrukturiranje kredita pored turističke privrede i ostale uslužne delatnosti, ali i saobraćaja i poljoprivrede.

- Međutim Centralna banka nije uzela u obzir, prilikom kreiranja mera, inicijativu komore da moratorijum važi do juna naredne godine, a da privrednici plaćaju kamate u decembru 2021. i po isteku moratorijuma 2022 - napomenuo je Šestović.

OBJAVA

IZ monetarne vlasti je najavljeno da će primena novog seta mera početi narednih dana, odnosno kada se i zvanično objavi u "Službenom listu".

Mere monetarne vlasti su kreirane tako da u ovom trenutku omogućavaju prevazilaženje trenutnih problema, ocenjuje analitičar Predrag Drecun, ali je u nedomici, kako kaže kome pomažu - bankama ili građanima i privredi.

- Imali smo i u ranijem periodu, prošle godine, takvu odluku Centralne banke, ali na kraju banke su za tri meseca moratorijuma zaračunale kamate koje su platili i građani i privreda. Tako da po meni ni tada ni sada nije bilo moratorijuma u pravom smislu reči, već se radi o plasmanu jer su korisnici na kraju tri meseca platili kamatu. Na taj način suštinski bankarski sektor je očuvan, jer su banke na kraju iz toga izvukle i profit - istakao je Drecun.

Novi paket podrške Centralne banke u suštini predviđa za privredu odlaganje otplate rata šest meseci ili restrukturiranje kredita, odnosno zatvaranje postojećih obaveza uz odobravanje novih kredita sa dužim rokom otplate. Fokus je, kako je rekla Željka Asanović iz Centralne banke na malim, mikro i srednjim preduzećim koje je najviše pogodila korona kriza. Paketom mera obuhvaćeni su i građani, koji kao i privreda mogu odložiti otplatu rata ili restrukturirati kredit.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili