RADNICI KAP OPET NAIŠLI NA ZATVORENA VRATA: Odložena Komisija za kontrolu postupka privatizacije, nije pripremljen materijal

Z. Z.

18. 02. 2021. u 06:34

KOMISIJA za kontrolu i praćenje postupaka privatizacije, na čijem je dnevnom redu bila aktuelna situacija u KAP-u, odložena je, jer kako je rečeno, nije pripremljen odgovarajući materijal za raspravu.

РАДНИЦИ КАП ОПЕТ НАИШЛИ НА ЗАТВОРЕНА ВРАТА: Одложена Комисија за контролу поступка приватизације, није припремљен материјал

Foto Arhiva "Novosti"

Zaposleni su poručili da već sedam godina rade u "paklenim" uslovima. Iz sindikata kažu da su u zakonodavnom domu opet naišli na zatvorena vrata.

Radnici u Kombinatu aluminijuma sedam godina otkada je uveden stečaj nemaju godišnji odmor, pravo na sindikalno udruživanje, ne uplaćuje im se beneficirani radni staž.

- Ako postoji negde na zemaljskoj kugli pakao, to su uslovi rada u proizvodnim halama Kombinata aluminijuma - istakao je predstavnik radnika Radoman Minić.

KRŠENjE POSLOVNIKA?

RASPRAVE nije bilo, jer su iz opozicionih redova tvrdili da se krši Poslovnik Skupštine i da se ne može razgovarati ako poslanici nisu dobili materijal iz poslovodstva, sindikata od stečajnog upravnika.

- To što ćemo mi ovde da se ispričamo neće nikom pomoći.

Međutim, ako se ispričamo i donesemo neke zaključke, konkretno šta treba menjati, to može da pomogne radnicima - rekao je Predrag Sekulić iz DPS-a.

Sandra Obradović, bivša predsednica sindikata Kombinata aluminijuma, kako je rekla, razočarana je što u parlamentu nije pokrenuta rasprava o kršenju svih prava radnika u podgoričkoj fabrici.

- Nije ovo prvi put da nailazimo na zidove, otvorena ili zatvorena vrata, ali smatram da u prethodnom periodu od 2015. nema bivšeg ili sadašnjeg poslanika iz pozicije ili opozicije da nije upoznat sa kršenjem prava zaposlenih u Kombinatu aluminijuma - prokomentarisala je Obradovićeva.

Dragan Bojović iz Demokratskog fronta je ocenio da je za raspravu dovoljno što su u sali predstavnici radnika, stečajni upravnik i upravnik proizvodnje, Veselin Perišić i Nebojša Dožić.

- Materijal za ovu sednicu smo mogli dobiti kroz živu reč radnika, njihovo svedočenje.

Znam da tamo postoji 100 ili 150 radnika koji imaju ugovor o delu, koji sve ovo vreme jedva preživljavaju sa 400 ili 450 evra, a ne mogu da ostvare nijedno pravo, između ostalog sedam godina nisu bili na godišnjem odmoru - naveo je Bojović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest