INSTITUT IGALO OTVARA VRATA 1. MARTA: Spremni za rehabilitaciju, još neizvestan dolazak Norvežana i Holanđana

V. V.

16. 02. 2021. u 21:17

MENADžMENT Instituta „Dr Simo Milošević" u Igalu nije odustao od plana da objekat otvore 1. marta, ali će u skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom, raditi samo druga faza.

ИНСТИТУТ ИГАЛО ОТВАРА ВРАТА 1. МАРТА: Спремни за рехабилитацију, још неизвестан долазак Норвежана и Холанђана

Foto: V. V.

 

Ovo je potvrdila i v.d. direktora, dr Marina Delić, koja je rekla da će prvi gosti biti pacijenti iz Crne Gore. Njih 470 koristiće rehabilitacioni program preko penzijsko-invalidskog osiguranja. Gosti iz Norveške međutim nisu potvrdili dolazak.

– Norvežani sigurno neće doći do kraja šestog meseca, a polovinom maja norveška Vlada odlučiće da li će vreme kada će slati pacijente biti jul, avgust, septembar ili oktobar. Iz komunikacije sa njima znamo da je u njihovoj državi počela vakcinacija, što bi moglo dovesti do neke promene u toj odluci – objašnjava dr Delić.

Nije bitno drugačija ni situacija sa dolascima pacijenata iz Holandije.

- Njihova Vlada zabranila je prodaju aranžmana do 15. marta, a država će nakon toga odlučiti kakve će biti dalje mere. Tada ćemo i mi imati izvesniju informaciju. Puno pacijenata iz Holadije koji su i ranije dolazili u Igalo već sada se interesujuza dolazak, ukoliko to bude moguće, kaže dr Delić.

Novost je i da novac za isplatu sredstava stiže iz kredita Investiciono-razvojnog fonda, a zaostale zarade očekuju do kraja sedmice. Od te isplate delimično zavisi i otvaranje Instituta.

Dr Delić kaže da se za proteklih dvadesetak godina nije dogodilo da plate zaposlenima u ovoj ustanovi nisu isplaćene skoro tri meseca.

-To je okolnost koju moramo prevazići. Imamo sva uveravanja da ćemo dobiti taj kredit kako bi adekvatno mogli da završimo i sve pripreme za otvaranje.

U svakom slučau, bolja epidemiološka situacija u Crnoj Gori i imunizacija stanovništva, posebno u državama iz kojih dolazi najveći broj pacijenata, značiće i bolje finansijsko poslovanje Instituta.

Ove godine su iz Instituta uputili pisma namere za saradnju ka zemljama u region kao i državama koje su planirale uspostavljanje avio-saobraćaja do Tivta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a