GLUŠICU HITNO SMENITI: Bivši rektor UCG Danilo Nikolić optužio predsednicu UO da je lažirala publikacije

I. D. STOJADINOVIĆ

17. 02. 2021. u 07:39

NEDAVNO smenjeni rektor crnogorskog Univerziteta, Danilo Nikolić krajem prošle sedmice uputio je Etičkom odboru prijavu protiv profesorke dr Rajke Glušice, predsednice Upravnog odbora, zbog, kako je naveo, osnovane sumnje da je ranije netačno prijavila publikacije, a kako bi stekla zvanje vanrednog i redovnog profesora.

ГЛУШИЦУ ХИТНО СМЕНИТИ: Бивши ректор УЦГ Данило Николић оптужио председницу УO да је лажирала публикације

Zgrada Univerziteta Crne Gore / Foto ucg.ac.me

Međutim, Etički odbor, još nije dobio materijal o toj prijavi, a Glušica je poručila da stoji iza svog referata, te pozvala na proveru objavljenih radova.

Etički odbor Univerziteta Crne Gore u petak je razmatrao prijavu protiv Rajke Glušice i nije je prihvatio iz razloga što je bila manjkava - bila je anonimna. Takva prijava stigla je Rektoratu 2. februara, te im je potom prosledio rektor Nikolić na dalje razmatranje.

Profesorka Glušica, sada predsednica Upravnog odbora UCG, kaže da nije upoznata sa tom prijavom, a komentarišući optužbe da je navodno lažirala izdanja na osnovu kojih je izabrana u akademska zvanja, poručuje "da je sve proverljivo".

- Bilteni su javni, postoje svi podaci, sve se može proveriti i dokazati, pa i to. Ja stojim iza svoga referata. Prema tome, samo neka izvole i neka kontrolišu - poručila je Rajka Glušica.

Navodno, smenjeni rektor Nikolić je Etičkom odboru uputio gotovo istu prijavu koja je prethodno bila anonimna i u njoj nema nijednog imena već su je potpisali "Zainteresovani profesori sa Filološkog fakulteta". U prijavi se navodi da postoji osnovana sumnja da je Glušica "iskoristila poziciju prorektora UCG kako bi lažno prijavila svoja izdanja u Biltenu i stekla akademsko zvanje", te se zahteva da se pod hitno pokrene postupak oduzimanja izbornih zvanja Glušici, i razrešenje u Upravnom odboru. Navodi se da postoji osnovana sumnja da je Glušica lažno prijavila svoja izdanja u Biltenu br. 163 od 12. 11. 2001. kako bi stekla zvanje vanrednog profesora.

Ističe se da se navedena izdanja ne mogu pronaći u bazama COBISS, niti pretragom po internetu.

U TUŽILAŠTVU NEMA PRIJAVE

U ANONIMNOJ prijavi koja je dostavljena 2. februara Rektoratu navedeno je da će o tvrdnjama protiv Rajke Glušiceizvestiti sve nadležne državne institucije, te da su obavestili tužilaštvo, ali su iz tog organa rekli da, ipak, nisu dobijali prijavu ove vrste.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati