PAKET DA SE PREŽIVI: Vlada Crne Gore predstavila ekonomske mere za privredu i građane, vredne 160 miliona evra

Z. Z.

30. 01. 2021. u 08:22

JEDNOKRATNA pomoć penzionerima, nezaposlenima, korisnicima socijale, biće isplaćena tokom februra, najavljeno je na predstavljanju paketa podrške privredi i građanima.

ПАКЕТ ДА СЕ ПРЕЖИВИ: Влада Црне Горе представила економске мере за привреду и грађане, вредне 160 милиона евра

Foto arhiva

Poslodavci će dobiti subvencije na zarade od 100 odsto, a za nova zapošljavanja dobiće olakšice u ovoj i naredne dve godine.

Paket, vredan više od 160 miliona evra je, prema rečima ministra za ekonomski razvoj

Jakova Milatovića, krizni i obuhvatiće više od 100.000 građana, kao i više od 4.500 preduzeća.

- Ovo je jedan paket koji će omogućiti da preživimo prvi kvartal - poručio je Milatović.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović, najavio je i kada će početi isplata jednokratne pomoći penzionerima po 50 evra, nezaposlenima koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje na kraju prošle godine po 100 evra, ali i korisnicima materijalnog obezbeđenja po 50 odnosno 100 evra, zavisno od broja članova domaćinstva.

- Penzioneri će dobiti pomoć u vidu čeka u februaru. Takođe, i nezaposleni koji ispunjavaju kriterijume. Korisnici ličnih invalidnina i materijalnog obezbeđenja jednokratnu pomoć dobiće pomoć uz redovnu isplatu - naveo je Odović.

Olakšice za PDV i poreski dug

U paketu mera podrške privredi predviđeno je i da povraćaj PDV umesto 60 bude smanjen na 30 dana. Takođe, da reprogram poreskog duga bude na 24 meseca. Osim toga, pomoć po 100 evra za elektronsku fiskalizaciju, smanjena je i naknada za morsko dobro 50 odsto, te radi pomoći izdavaocima privatnog smeštaja opredeljeno je po 200 evra turističkih vaučera koje prosvetni i zdravstveni radnici mogu iskoristiti do 30. juna.

Paket ima set mera namenjenih privredi. Tako se na proširenoj listi ugroženih, pored dosadašnjih, ugostiteljstva i trgovine, nalazi još 20 delatnosti, uglavnom iz sektora saobraćaja i prerađivačke industrije. Za njih su kreirane subvencije na zarade.

- Umesto dosadašnjih 50 i 70 odsto subvencije na bruto zaradu u prvom kvartalu ove godine, ta subvencija će biti 100 procenata - saopštio je Milatović.

INJEKCIJA Vlada donela krizni program, Foto arhiva

- Svi poslodavci koji zaposle nove radnike koji su prijavljeni u Zavodu za zapošljavanje dobijaće olakšicu od 90 odsto na zaradu ove godine. Naredne godine ta podrška biće 60 odsto, a 2023. godine 40 procenata - istakao je ministar Milatović.

Na podršku mogu računati i poljoprivredni proizvođači i sektor ribarstva. Suština je da se stimuliše plasman domaćih proizvoda i da se proizvođači oslobode na vreme viškova kojih trenutno ima.

- Podrška se ogleda u tome da će se viškovi otkupljivati po 100 odsto proizvodnoj ceni, a ne kako je bio dosada slučaj po tržišnoj vrednosti - rekao je Aleksandar Stijović, ministar poljoprivrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!