U MINUSU 12 MILIONA: Neizvesno šta će ubuduće biti sa profitom "Aerodroma"

I. D. S.

28. 01. 2021. u 06:34

PRVI čovek "Aerodroma" Crne Gore, Danilo Orlandić istakao je da je poslovanje te kompanije u potpunosti bilo uslovljeno korona krizom, te su 2020. godinu preliminarno završili sa gubitkom od 12 miliona evra, ali da su očekivanja od ove, potpuno drugačija.

У МИНУСУ 12 МИЛИОНА: Неизвесно шта ће убудуће бити са профитом Аеродрома

Foto Privatna arhiva

Ministar finansija krajem prošle godine kazao je da je koncesija za crnogorske aerodrome i dalje opcija, te da će se sa potencijalnim kupcima još razgovarati. Sa druge strane, poslanici SDP-a podneli su Predlog rezolucije o očuvanju "Aerodroma" i pozvali Vladu da odustane od davanja aerodrom u zakup.

OPORAVAK Podgorički aerodrom , Foto investitor.me

- Definitivno očekujem ozbiljan pomak, verujem da će od kraja marta saobraćaj početi da raste, mi smo dodatno pogođeni prestankom i obustavom letova "Montenegro erlajnza", ali radimo sve na tome da se sve te linije nadoknade u narednom periodu i pregovaramo sad već sa dve avio-kompanije i nadam se da će ti pregovori biti uspešni. Naša projekcija je da ćemo 2021. godinu da završimo sa otprilike 50 do 60 odsto najbolje godine u istoriji aerodroma, a to je bila 2019. godina - kazao je izvršni direktor ACG, Danilo Orlandić.

SDP: PROTIV KONCESIJE

NA mogućnost davanja "Aerodroma" pod zakup, reagovali su iz SDP-a, te su podneli Predlog rezolucije o očuvanju te kompanije i pozvali Vladu da odustane od najavljenog modela valorizacije putem davanja u dugoročnu koncesiju.

- Skupština zadužuje Vladu da na bazi projektovanih potreba pripremi plan razvoja aerodromske infrastrukture sa procenom potrebnih ulaganja i izvesnom mogućnošću "Aerodroma" da finansira svoj budući razvoj - navodi se u Predlogu.

Međutim, to neće, pretpostavlja Orlandić, u potpunosti oporaviti kompaniju, a kada je u pitanju profit, kaže da je od 15 miliona evra, u državni budžet uplaćeno 10 miliona.

- I za vansudska poravnanja smo uplatili takođe našim radnicima više od 5,5 miliona evra i četiri za bruto iznos koji je veštak izveštačio u iznosu od 15 miliona evra, mi smo uštedeli 4,5 miliona evra - kazao je Orlandić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili