I PROFESORI I ĐACI HOĆE U UČIONICU: Počelo drugo polugodište, prvu sedmicu nastave sva deca će pratiti od kuće

I. D. S.

19. 01. 2021. u 07:39

DRUGO polugodište u crnogorskim školama počelo je juče, a nastava će se, kako je ranije i najavljeno, prvih nedelju dana odvijati onlajn.

И ПРОФЕСОРИ  И ЂАЦИ ХОЋЕ  У УЧИОНИЦУ: Почело друго полугодиште, прву седмицу наставе сва деца ће пратити од куће

Foto roditelji.me

Nastavak školske godine organizovaće se na način na koji uprave obrazovnih ustanove odluče, a u opticaju su dva modela. U svakom slučaju, veliki broj đaka vratiće se u učionice.

Iz Sindikata prosvete Podgorica već su više puta iznosili stav da bi nastava trebalo da se održava u učionicama i to u trajanju od 45 minuta. Međutim, kako su naveli, jasno je da će ova školska godina proći sa skraćenim časovima i dovedena je u pitanje samim odlaganjem početka u septembru. Školskih klupa i sticanja znanja u normalnim uslovima uželeli su se i đaci.

Predsednik učeničkog parlamenta, učenik trećeg razreda Srednje ekonomske škole u Podgorici, Mitar Paunović, nastavu od kuće prati od marta prošle godine, te donosiocima odluka poručuje da đaci žele što pre da se vrate u školske klupe.

- Učenici, ali i ukupna javnost traži odgovore na pitanja šta se realno postiglo odlaganjem početka školske godine. Moj stav, ali i većine učenika sa kojim sam kao predsednik đačkog parlamenta razgovarao, jeste da bi svi trebalo da nastavu pratimo u školi iz razloga što želimo i telesno i mentalno zdravlje - poručio je Paunović.

Dva ponuđenamodela nastave

KAKO je ranije saopšteno iz Ministarstva prosvete, nakon prve sedmice, škole će same birati između dva modela organizovanja nastave. Prvi model podrazumeva da sva deca idu u školu uz poštovanje epidemioloških mera. Drugi model za osnovne škole nalaže da učenici prva tri razreda obavezno prisustvuju nastavi u školi, dok učenici ostalih razreda naizmenično idu u školu. U vezi primene drugog modela u srednjim školama, preporučuje se da učenici četvrtog razreda obavezno idu u školu, dok se učenici ostalih razreda naizmenično smenjuju u školi. Obaveza je da se praktični deo nastave održava, kako u školi, tako i kod poslodavca.

On je naveo i primer, da prema važećim merama za sprečavanje širenja korone, u ugostiteljskim objektima, za jednim stolom mogu da borave četiri osobe, dok se u školama, sa kako ističe, kvalitetno propisanim merama, nastava može odvijati tako da za jednim đačkim stolom boravi jedan učenik.

- Stoga smatramo da je škola najbezbednije mesto za boravak mladih ljudi, koji su u prethodnom periodu, hteli to da priznamo ili ne, bili zakinuti za znanje. Hajde da ispravimo tu grešku i organizovanije krenemo, da donekle barem nadomestimo izgubljeno znanje - kazao je učenik i istakao da je u prethodnom periodu postojao i svetli primer, a to su profesori, koji su izdvojili mnogo svog vremena i nadljudske napore da učenicima što bolje prenesu znanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja