DA RADIMO ZAJEDNO ZA DOBROBIT GRAĐANA: Predsednik Skupštine Crne Gore u prvoj zvaničnoj poseti Herceg Novom (FOTO)

V. V.

12. 01. 2021. u 19:47

PREDSEDNIK Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić se sastao sa predsednikom Opštine Stevanom Katićem i njegovim saradnicima, a potom i sa predstavnicima klubova odbornika u loklanom parlamentu.

ДА РАДИМО ЗАЈЕДНО ЗА ДОБРОБИТ ГРАЂАНА: Председник Скупштине Црне Горе у првој званичној посети Херцег Новом (ФОТО)

Foto: V. V.

- Opština Herceg Novi može da bude sigurna da će u Skupštini Crne Gore imati iskrenog i pouzdanog partera koji na zdravim osnovama želi da zajedno radimo za dobrobit svakog građanina, poručio je nakon prve zvanične posete Bečić.

Iskazao je i zadovoljstvo što u uslovima pandemije, složene ekonomske situacije i uprkos svim poteškoćama sa kojima se suočava opštinsko rukovodstvo ne izostaje razvojna komponenta.

- Ja sam uveren da ćemo imati rešeno ukidanje putarine na putnom pravcu Meljine – Petijevići, da će Vlada tome dati podsticaj. Ići ćemo ka decentralizaciji i time jačati lokalne samouprave i širiti opseg izvornih prihoda, ali i preispitati privatizacije u Crnoj Gori - rekao je Bečić.

Predsednik Katić naglasio je da je zadovoljstvo što su Herceg Novi od formiranja nove državne vlasti posetili i premijer Zdravko Krivokapić, ministartka prosvete kulture, nauke i sporta Vesna Bratić a danas i predsednik Skupštine Aleksa Bečić. On je dodao da je korisno što su predstavnici loklane vlasti imali priliku da ih sve upoznaju sa problemima sa kojima su se suočavali i odlučno borili prethodnih godina.

OBILAZAK

PREDSEDNIK Skupštine je sa domaćinima obišao javnu garažu u izgradnji, Paviljon Gradske muzike i Dnevni centar za decu sa smetnjama u razvoju čija je izgradnja u završnoj fazi. Sastnaku sa predsednikom SCG prisustvovali su i potpredsednici opštine Vesna Samardžić i Miloš Konjević.

- Razgovarali smo o svim pitanjima koja se tiču procesa decentralizacije kada je u pitanju lokalna samouprava , o saradnji opštine i Skupštine CG. Razmenili smo mišljenja o zakonima koji bi u narednom periodu trebalo da se menjaju, dopunjavaju i usvajaju. Zbog nekih zakona imali smo i mi i moje kolege brojne probleme. Među njima su zakoni o planiranju i uređenju prostora i finansiranju lokalnih samouprava. Oni su pravili barijeru za fukcionisanje primorskih opština. Potrebna je i podrška u smeru decentralizacije preduzeća Morsko dobro, a drago mi je da postoji saglasje po tom pitanju da se ovaj resurs vrati na upravljanje opštinama u primorju, kazao je Katić.

Tema razgovora bile su i gorući problemi privatizacije HTP Boka i bolnice u Meljinama.

- To su dva vitalna problema u Herceg Novom koja se po hitnoj proceduri moraju rešavati, raskinuti ugovore o privatizaciji a Opština Herceg Novi će biti partner i Vladi i Skupštini Crne Gore i Komisiji za privatizaciju. Novi i snažniji, pozitivni vetrovi duvaju ka Herceg Novom, ponovio je Katić.

Foto: V. V.

 

PITANjE LOŠIH PRIVATIZACIJA

Na pitanje novinara šta će konkretno uraditi da bi se pokrenulo preispitivanje loših privatizacija u Herceg Novom predsednik Bečić odgovorio je da u Skupštini imaju Komisiju za kontrolu postupka privatizacije.

- Ta komisija imaće punu podršku da raditi aktivno i predano. Ja mislim da je nama generalno kao društvu i državi potrebna bela knjiga privatizacija da mi konačno na jednom mestu imamo sublimirano sve ono što je donela i odnela dosadašnja privatizacija. Da vidimo kada su privatizovana, ko ih je privatizovao i gde su danas ta preduzeća, gde je imovina a gde su radnici. Da li su radnici bili obeštećeni ili obespravljeni u tom procesu? Mislim da je to nacionalni problem u čijem rešavanju bi trebalo svi da damo doprinos - kazao je Bečić.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba