TAJNO ZADUŽIVANJE CRNE GORE?! Medojević izneo teške optužbe protiv Krivokapića i Spajića!

Novosti online

29. 12. 2020. u 16:50

MINUISTAR finansija Milojko Spajić je potvrdio sve moje ključne teze oko emisije obaveznica od 750 miliona evra, tvrdi Nebojša Medojević.

ТАЈНО ЗАДУЖИВАЊЕ ЦРНЕ ГОРЕ?! Медојевић изнео тешке оптужбе против Кривокапића и Спајића!

Foto arhiva

Medojevićeve teze prenosimo u celosti:

1.Vlada nije donela odluku o zaduženju i emitovanju državnih obaveznica.

2. Vlada nije pripremila izmene i dopune Zakona o budžetu za 2020. kojom bi se predvidelo ovo zaduženje.

3. Privatna osoba Milojko Spajić je više od dva meseca neovlašćeno u ime i za račun države Crne Gore vodio tajne pregovore sa kupcima obaveznica. Vlada nije u konkurentskoj proceduri izabrala investicione banke da pripreme emisiju, ispitaju tržište, kontaktiraju kupce. Investicione banke su izabrane direktnim pregovorima. Direktno, tajno pregovaranje je osnovni mehanizam korupcije.

4. Vlada nije donela odluku o visini kamate koji će poreski obaveznici platiti. Normalna procedura je da Vlada u javnom pozivu za upis o kupovini obaveznica prethodno odredi visinu kamate, na predlog Investicione banke koja prethodno istraži stanje na tržištu i zainteresovanost kupaca. Kamata je u ovom slučaju ugovarana neposredno u direktnim pregovorima. Direktno, tajno pregovaranje je osnovni mehanizam korupcije. Neko se ugradio u ovu spekulativnu kamatu od 2,875%. Poslednja emisija državnih obaveznica je prodata u oktobru 2019. po kamati od 2,5%.

5. Vlada nije na transparentan način, javno i u konkurentskim uslovima izabrala pravnog savetnika. Pravni savetnik je izabran neposredno u direktnim pregovorima. Direktno, tajno pregovaranje je osnovni mehanizam korupcije.

6. Ministar Milojko Spajić je 09.12. obavestio javnost da je emisija obaveznica od 750 miliona evra realizovana. Na Londonskoj berzi je registrovana tek 17.12. Još jedan dokaz da je ova transakcija  realizovana u direktnim pregovorima i tajno sa unapred izabranim kupcima.

7. Vlada nije objavila poziv za upis i kupovinu obaveznica ni u jednom domaćem ili stranom časopisu ili na sajtu Ministarstva finansija, kao ni na sajtu Komisije za tržište kapitala Crne Gore.

8. Skupština Crne Gore nije donela odluku o zaduživanju od 19,2% BDP. Milojko Spajić je sam ili u dogovoru sa Zdravkom odredio iznos zaduženja?

9. Skupština nije razmatrala budžet za 2020. pa niko ne zna kako će se potrošiti 316 miliona od ove emisije, jer će se 434 miliona potrošiti za plaćanje emisije obaveznica od 350 miliona iz 2015. koja pristiže na naplatu u martu.

10. Ukupna provizija od tajnog angažovanja tri investicione banke, pravnog savetnika i drugih savetnika je iznosila od 8-10 miliona evra. Da li je i koliko od ovog iznosa dobio Milojko Spajić i Zdravko Krivokapić, s obzirom na to da su oni javno priznali da su ovaj posao radili “tajno, ali organizovano”.

11. Kakvu ulogu su u ovom “tajnom ali organizovanom” poslu imali poznanici, poslovni partneri Milojka Spajića , Veljko Kustrov, Nemanja Žugić, Tijana Miković i Miloš Starović i zašto ih je Milojko angažovao za ovaj posao?

- Nema nikakve dileme da je ovaj posao teški kriminal, da se najveće zaduženje zemlje u istoriji od 19,2% BDP odvijalo protivzakonito uz obilje neposrednih dogovora u tajnim, netrasparentnim procesima i bez validnih odluka Vlade i Skupštine.

Tajnost postupka i svesno kršenje zakona i Ustava zemlje navodi na osnovanu sumnju da je motiv za ovu tajnu transakciju bio lični profit Milojka Spajića i Zdravka Krivokapića jer je neko od ovog posla zaradio 8-10 miliona evra ( moja procjena) .

Investicioni bankar Milojko Spajića je uz saglasnost i znanje Zdravka Krivokapića ( do 04.12. takođe privatnog lica) je formirao grupu svojih poznanika koji su radili tajno i organizovano na sticanju privatne dobiti u višemilionskom iznosu na teret imovine države .

Ako ovo nije organizovani kriminal, ja ne znam šta je! - napisao je Medojević.

(Borba.me)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RUSIJA HITNO ODREAGOVALA: Najnovija situacija vezana za Olimpijske igre Pariz 2024 izazvala reakciju Kremlja