NOVI ZAKON ŠTITI CRKVU: Pred poslanike parlamenta u Podgorici stigle izmene kontroverznog propisa o slobodi veroispovesti

V. KADIĆ

28. 12. 2020. u 21:11

PRED poslanike Skupštine Crne Gore došle su u ponedeljak izmene i dopune Zakona o slobodi veroispovesti. Promene propisa koji je pre tačno godinu dana digao Crnu Goru na noge, uvrštene su za glasanje po hitnom postupku.

НОВИ ЗАКОН ШТИТИ ЦРКВУ: Пред посланике парламента у Подгорици стигле измене контроверзног прописа о слободи вероисповести

Opozicija nije prisustvovala sednici / Foto I. Šljivančanin

Sednica je počela kasno posle podne, jer je vladajuća većina bila na granici kvoruma, pošto je cela opozicija, predvođena poslanicima DPS, napustila skupštinsku salu. Kvorum je zavisio od poslanice Marije Vukčević iz koalicije "Za budućnost Crne Gore", koja je u obaveznoj samoizolaciji, ali joj je dozvoljeno onlajn glasanje. Nakon utvrđivanja njenog statusa, poslanik koalicije "Crno na bijelo" Filip Adžić, podneo je ostavku, pa je od Državne izborne komisije zatraženo da verifikuje tu odluku.

A dugo očekivane izmene zakona koji je bio diskriminatorski prema SPC, prvo je usvojen na skupštinskom Odboru za ljudska prava i slobode. Ministar pravde Vladimir Leposavić je, obrazlažući predlog, rekao da se ne usvaja novi zakon, nego menja postojeći o kome je Venecijanska komisija dala svoje mišljenje.

- Ne postoji zakonski propis koji obavezuje državne organe da za svake izmene zakona traži mišljenje Venecijanske komisije, posebno kada se radi o zakonu koji već ima mišljenje VK - kazao je Leposavić, dodajući da je cilj izmena zakona sklanjanje odredbi za koje je Savet Evrope već dao preporuku da se uklone iz zakona.

Ministar je naglasio da je zakon usklađen sa evropskim pravom i Ustavom Crne Gore, te da je njime pojačana zaštita kulturnih dobara, o čemu će odlučivati tri državna organa.

Rektor Cetinjske bogoslovije Gojko Perović, rekao je da SPC i eparhije smatraju da je došlo do napretka, jer su uklonjene imovinsko-pravne teme iz zakonskog teksta i postale jasnije stavke evidencije i registracije.

- Crkvena imovina nije državna, ali SPC ne želi da bude van poreskog sistema Crne Gore, katastra niti pravnog sistema u celini - rekao je Perović.

Predsednik Odbora Jovan Vučurović, rekao je da su predstavnici "Crnogorske pravoslavne crkve" tražili dozvolu da dođu na odbor, ali da je njegovo pravo da odluči koga će pozvati, ukazujući na odnos prema predstavnicima tradiconalnih crkava i zajednica u Crnoj Gori. Tako je raskolnička grupa Miraša Dedeića ostala "ispred vrata", zbog čega su poslanici DPS napustili sednicu.

Koordinator Pravnog saveta Mitropolije crnogorsko-primorske Velibor Džomić, ocenio je da su izmenjene i dopunjene sve diskriminatorne i neustavne odredbe iz stare verzije zakona.

- Predlogom zakona poštuje se stečeni pravni subjektivitet Crkve i ostalih verskih zajednica. Propisano je da se imovinsko-pravni sporovi između države, sa jedne, i crkava i verskih zajednica, sa druge strane, isključivo mogu rešavati u parničnim postupcima pred nadležnim redovnim sudovima. Svetinje su na taj način dobile sudsku zaštitu - objasnio je Džomić.

Na bazi pravnih principa i jedinstvenog pravnog poretka, kako naglašava, reguliše se pitanje upisa crkava i verskih zajednica u Jedinstvenu evidenciju verskih zajednica, a sve verske zajednice sa ovog spiska imaju identičan pravni subjektivitet.

ČEKA I PROPIS O RADU

NA dnevnom redu parlamenta, u koji su uvrštene i izmene Zakona o slobodi veroispovesti, su i odluke o obrazovanju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu i izmenama Poslovnika Skupštine Crne Gore, kao i inovirani Zakon o radu.

Poslanici će raspravljati o predlozima finansijskih i planova rada za 2021. godinu nezavisnih regulatornih tela - agencija za elektronske medije, elektronske komunikacije i poštansku delatnost, energetiku, nadzor osiguranja i Komisije za tržište kapitala.

U planu je i izjašavanje o kandidatima za vrhovnog državnog tužioca Lidiji Vukčević i Danijeli Marković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024