TAJNO MORA DA POSTANE JAVNO: Opozicija najavila parlamentarnu istragu povodom Vladinog zaduženja od 750 miliona evra

V. KADIĆ

22. 12. 2020. u 08:38

SOCIJALDEMOKRATSKA partija Crne Gore najavila je parlamentarnu istragu povodom nedavnog zaduženja Vlade Zdravka Krivokapića od 750 miliona evra.

ТАЈНО МОРА ДА ПОСТАНЕ ЈАВНО: Опозиција најавила парламентарну истрагу поводом Владиног задужења од 750 милиона евра

Foto Vlada CG

Iz ove stranke očekuju podršku Demokratske partije socijalista, Socijaldemokrata, Liberalne stranke, Bošnjačke, Albanske liste i najglasnijih kritičara iz kluba Pokreta za promjene Nebojše Medojevića, ali i Demokratskog fronta i ostalih konstituenata liste koju je na parlamentarnim izborima predvodio upravo Krivokapić! Poslanik SDP-a Raško Konjević prvi je saopštio svoj stav o najnovijem zaduženju koji je omča o vratu državi, s obzirom na to da se javni dug približava astronomskoj cifri od četiri milijarde evra!

- Važno je utvrditi ko je, kako i kada ušao u ovu proceduru. Pravo je parlamenta da proveri proceduru i svaki detalje ovog tajnog, ali organizovanog poduhvata. Zaduženje javnih finansija kad se radi tajno mora izazvati sumnju. Da li su se odluke donosile mimo institucija i u okviru privatnih aranžmana? Ko su tajni savetnici - postavlja pitanje Konjević.

Zvaničnici nove crnogorske Vlade saopštili su 10. decembra da je Crna Gora emitovala obveznice na međunarodnom tržištu u vrednosti od 750 miliona evra, kako bi pokrila dospela potraživanja od preko pola milijarde evra, te finansirala budžetski deficit i razvojne projekte, navodeći da je država bukvalno izbegla bankrot.

Poslanik Konjević dodaje da to što u međuvremenu Vlada i njen premijer Zdravko Krivokapić nisu predložili budžet - predstavlja kršenje Ustava.

- Da li Vlada ima pravo da ne izveštava svoje ustavne nadležnosti? Da li je nepoštovanje Ustava doprinos vladavini prava? Zašto Vlada oduzima prava Skupštini iz člana 82 Ustava? Ustavna nadležnost podrazumeva i pravo i obavezu. Zdravko Krivokapić i Vlada Crne Gore su prekršili Ustav - kategoričan je Konjević.

Jedan od lidera Demokratskog fronta i predsednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević smatra da je, emisijom 750 miliona evro obveznica, nova vlada pokazala da je ovo zaduženje pripremano najmanje tri meseca sa sada bivšom Vladom Duška Markovića.

- Na osnovu kojeg zakona se nova vlada zadužila na sedam godina, još se ne zna. Biće veoma zanimljivo saznati preko koje banke i brokera je odrađena ova emisija. Kada je i gde obavljen poziv za upis i uplatu ove emisije? Kada je i gde objavljen prospekt za emisiju državnih obveznica? Preko koje investicione banke je odrađena ova emisija obveznica? Na osnovu kojeg zakonskog osnova ste realizovali ovu emisiju obveznica? Da li je ovo zaduženje bilo predviđeno Zakonom o rebalansu budžeta za 2020. godinu - navodi Medojević.

Novi ministar finansija Milojko Spajić saopštio je da će se novac koristiti za vraćanje starih dugova sa nepovoljnim kamatama i za investiranje u privredu.

- Ovo je bio jedini mogući potez u ovom trenutku - poručio je Spajić.

IZBEGNUT BANKROT I DUŽNIČKA KRIZA

CRNA Gora je izbegla bankrot. Reagovali smo pre početka sledeće godine da ne bismo upali u dužničku krizu. Ništa od tog novca neće ići na potrošnju. Samo za Crnu Goru i vraćanje kredita - kategoričan je ministar Spajić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!