BIO JE POŠTOVAN U SVIM KRAJEVIMA SVETA: Blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija pamte i u Australiji

V.K.

28. 11. 2020. u 09:18

REČ blaženopočivšeg mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija iz crnogorskih gudura, ponekad oštra i neprijatnam ali uvek istinita i lekovita, dopirala je svuda po svetu, pa i do Australije, našeg sveštenstva i vernog naroda na tom kontinentu.

БИО ЈЕ ПОШТОВАН У СВИМ КРАЈЕВИМА СВЕТА: Блаженопочившег митрополита Амфилохија памте и у Аустралији

Foto: Arhiva Novosti

- Bio je sabesednik srpskim patrijarsima, svetovnim vladarima, rimskim papama, ali i običnim saputnicima – starcima i čobanima iz njegove rodne Morače, Katunske nahije, primorja, Drobnjaka ili Pive.

Kada se čulo da se preselio u Carstvo nebesko tišina je bila pritisla ceo kontinent, svuda gde Srbi žive.

Mitropolit Amfilohije je s narodom vratio slobodu veri i duši. Litije koje je predvodio širom Crne Gore bile su molitve Gospodu, kažu u razgovoru za „Novosti“   iz dalekog Sidneja, poreklom iz Crne Gore sveštenik Dragoljub Pantelić i njehovi prijatelji Vlajko Đuričanin i Luka Nikitović.

Upokojenje cetinjskog arhiepiskopa teško im je palo, jer je, kako kažu, mitropolit Amfilohije za vreme svog stolovanja u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj mnogo doprineo da se Srbi u Australiji ujedine i saberu oko svoje Crkve.

- Pre nego što sam se upoznao sa Mitropolitom čuo sam mnogo lepih priča o njemu, ali kada sam ga prvi put sreo i pogledao njegove bistre oči osetio sam kao da kroz njih prolaze vekovi. Za života je činio čuda, gradio i obnavljao hramove, probudio veru u naradu, mirio žive i mrte, prorčki je delovao i sve što je predvideo to se i desilo. Ostavio nam je zavet da se na Lovćenu obnovi Njegoševa kapela, koju su  oburdali brozomorci, kaže otac Dragoljub, koji je nekada davno službovao u Bjelopavlićima.

Sećanja dopiru do daleke prošlosti. Čak i događaj kada je rukopoložen u čin jereja u donjem Manastiru Ostrog.

- Taj događaj pratio je hor oca Jovana Purića, kasnije episkopa, a liturgiju je služio mitropolit Amfilohije. Sa vladikom sam obilazio njegove rodne Bare Radovića. To je bio praznik za njega, donosio mu je neopisivu radost, ali i njegovoj porodici, rodbini, celom selu! Imao je ljubav prema svima, i danas već osećamo veliku prazninu. Litije koje je predvodio bile su molitva Bogu. Mi smo se ovde, u Austrliji, molili da sve izdržite, ističe otac Dragoljub.

I njehovom prijatelju Vlajku Đuričaninu teško je pala vest o smrti mitropolita Amfilohija.

- Upoznali smo se u Sidneju 1983.godine. O Amfilohiju će se tek pisati i pričati. Srpskoj zajednici u Australiji značio je mnogo –sabirao nas je, a ne delio. Poznajem neke Srbe koji su postali vernici tek nakon što su slušali mitropolitove priče o veri. Mnogo nam je pričao o raspetom Kosovu i Metohiji. Posebno kada je sa vladikom Atanasijem skupljao tela mučenika tokom pogroma i progona srpskog naroda.  

- Iz njega izvirala ljubav, uključuje se u razgovor Luka Nikitović.

- Bio nam je najvoljeniji u pravoslavlju. Bio nam je učitelj duhovni i životni. Od kako je pre trideset godina  u Crnu Goru došao od tada počinje velika duhovna obnova, pre svega obnova vere u narodu. To je Božije delo. Sveti vladika Amfilohije bio je i ostao čovek okeanske širine, navodi otac Luka...

Naši sagovornici iz daleka poručuju da je cetinjski arhiepiskop bio predodređen našom teškom istorijom, oštrom geografijom, epikom, i istinski je mogao da razume dušu posebno crnogorskog prostora -i da ga oplemeni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost