MALA KESA JEDAN CENT: Još jedan namet odnedavno važi za potrošače koji kupuju namirnice u crnogorskim trgovinama

Z. Z.

03. 11. 2020. u 08:30

POTROŠAČI u crnogorskim trgovinama odnedavno ne plaćaju samo velike plastične kese po tri ili pet centi, već i one male po jedan cenat.

МАЛА КЕСА ЈЕДАН ЦЕНТ: Још један намет однедавно важи за потрошаче који купују намирнице у црногорским трговинама

Foto arhiva

Trgovci su uredno istakli obaveštenje na kasama, potrošači su videli, ali, kako kažu neke navike teško se menjaju.

- Video sam na računu da se i male kese sada naplaćuju, ali ja i dalje nemam naviku da nosim ceger. A trgovci ko trgovci, u kesu stave po dva ili tri artikla, pa kad je kupovina veća nagomila se i kesa i poveća račun - prokomentarisao je kupac koga smo zatekli ispred većeg marketa u Podgorici.

Zakon za zaštitu potrošača koji je usvojen još 2014. jasno je propisao da se plastične kese sa logom nesmeju naplaćivati. Ta odredba ostala je i u inoviranom iz marta ove godine.

CEGER

AKO bi na primer svakoga dana u trgovinama plaćali samo dve kese, recimo u jednoj je pakovana hrana, u drugoj hemija, potrebno je šest ili deset centi.

Dakle, minimalno dva i po evra mesečno, odnosno i preko 30 evra godišnje. Rešenje je, za one koji neće dodatni trošak, poput jedan, tri ili pet centi za kesu - ceger.

Međutim, kako je prokomentarisala Olga Nikčević iz Centra za zaštitu potrošača naši trgovci imaju rezervnu varijantu da profitiraju i sada na plastičnoj ambalaži.

- Oni su se dosetili pa sada ne štampaju logo, ali svaki trgovački lanac ima kese prepoznatljive boje. U Lakoviću su narandžaste, u Voliju bele sa crvenim, a u "Idei" bele.

Time bi sada trebalo da se pozabavi inspekcija, jer odnedavno imamo situaciju da nam naplaćuju male kese po cent, a na njima je utisnut i logo. To je svojevrsna prevara potrošača - navela je Nikčevićeva.

Početkom ove godine EU usvojila je zbog prekomerne upotrebe plastične ambalaže, Strategiju o plastici, koja ima cilj da se do 2030. sva pakovanja na EU tržištu recikliraju.

Crna Gora se obavezala da smanji potrošnju laganih, plastičnih kesa. To znači da se do 2025. smanji potrošnja tih kesa za 80 odsto, odnosno da jedna osoba godišnje može iskoristiti najviše 40 komada. Time bi se, kako je zaključeno u evropskom dokumentu smanjio i negativan uticaj plastične ambalaže na životnu sredinu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)