VLADIKA JOANIKIJE: Dolazak Vučića na sahranu Mitropolita značio bi još bolje i bliskije odnose Srbije i Crne Gore, a to narod želi!

Novosti online

31. 10. 2020. u 08:44 >> 08:46

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: Долазак Вучића на сахрану Митрополита значио би још боље и блискије односе Србије и Црне Горе, а то народ жели!

Foto L. Zeković

EPISKOP budljimljansko-nikšićki i administrator Mitropolije crnogorsko primorske vladika Joanikije saopštio je da bi dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu Mitropolita Amfilohija bio dobar početak novi i bliskijih odnosa Srbije i Crne Gore.

On je u ekskluzivnom razgovoru za Borbu kazao i da sa na sahranu ne zove, jer je takav običaj, ali da je dužan da kaže svoj stav i da blagonaklono gleda na eventualni dolazak Vučića u nedelju u Podgorici.

Da li očekujete dolazak predsednika Srbije Aleksandra Vučića na sahranu Mitropolita Amfilohija?

- Pošto predsednik Srbije Aleksandar Vučić, od kada je na toj visokoj dužnosti, nije posetio Crnu Goru, mislim da bi njegov dolazak na sahranu mitropolita Amfilohija bio dobar početak novih, bliskijih, nego do sada, i boljih odnosa između Srbije i Crne Gore što je nasušna potreba i želja naroda iz obe zemlje. Takav je običaj kod nas da se na sahranu ne zove. Jasno je da će sahrana mitropolita Amfilohija biti veliki duhovni i svenarodni događaj, a od strane crkve biće svi rado viđeni i dostojno ispoštovani koji budu došli da se oproste sa njim isprate u bolji svet ovog novog Božjeg ugodnika -

Da li je neko od političara iz okruženja najavio dolazak?

- Dolazak na sahranu mitropolita najavio je Milorad Dodik, srpski član predsedništva BiH i vodeći političar Republike Srpske. Takođe, na sahranu dolazi patrijarh srpski Irinej, arhijereji Srpske pravoslavne crkve, a doći će ko bude mogao iz pomesnih crkvi, a svi znate da su dolasci otežani zbog teške situacije sa korona virusom -

(Borba)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (53)

Luka

31.10.2020. 09:30

Vladika Joanikije prepoznaje trud i postovanje predsednika Vucica da se unaprede odnosi Srbije i Crne Gore, otuda dolazi i poziv da se oda posta mitropolitu Amfilohiji.

Sanja

31.10.2020. 09:37

Crna Gora ce uvek biti, ne prijateljska, vec bratska zemlja Srbije. Granice jesu postavljene, ali po meni samo formalno. Treba da budemo tu jedni za druge i da se podrzavamo medjusobno, da radimo za zajednicke interese, jer do juce smo bili jedno.

Maja

31.10.2020. 10:16

Vučić poštuje SPC zašto ne bi odao počast Vladici. Baš mi je žao Amfilohija, dobar duhovnik i veliki Srbin. Hvala mu za sve što je učinio za Srbe u CG i SPC, otišao je da polaže račune Sv. Petru Cetinjskom kako je jednnom i rekao!

Sanja

31.10.2020. 10:52

Narodi Srbije i Crne Gore su jedan narod,ista vera,ista istorija! Predsednik Vučić će sigurno uraditi sve da sa Crnom Gorom imamo dobre odnose kao sa Republikom Srpskom! Živele Srbija i Crna Gora!

Maja

31.10.2020. 11:00

Veliku bol i gubitak, smrt mitropolita Anfilohija ostavila je svim Srbima! Verujem da će predsednik Vučić u skladu sa svojim mogućnostima ispuniti cilj i želju svih nas!

Jelena

31.10.2020. 11:23

Srbija vodi politiku mira i stabilnosti i prepoznaje se značaj održavanja kvalitetnih međusobnih odnosa sa najbližim susedima kako u regionu tako i šire.Aleksandar Vučić će sam odlučiti da li treba ići ili ne, u svakom slučaju, dobri odnosi i iskrena saradnja Vučića s Crnom Gorom se ne dovodi u pitanje.

Vlado

31.10.2020. 11:45

Narodi Srbije i Crne Gore su jedan narod,ista vera,ista istorija! Predsednik Vučić će sigurno uraditi sve da sa Crnom Gorom imamo dobre odnose kao sa Republikom Srpskom! Živele Srbija i Crna Gora!

TM

31.10.2020. 14:04

Odlazak u CG znacajan za ucvrscivanje boljih odnosa. Srbija tezi da gradi bliske odnose sa zemljama regiona. U CG je vecinski Srpski narod i sasvim je opravdano prisustvovati sahrani Amfilohije.

Cane

31.10.2020. 14:36

Ovo je ispravna odluka koju je doneo naš predsednika i naša zemlja. Amfilohije je bio veliki čovek i smatram daje ovo od velike važnosti svakako za oba naroda.

lena

31.10.2020. 14:37

Veliki gubitak koji je zadesio sve. Nas mitropolit jos jednom je ucinio da se narod ujedini, nazalost, na ovaj nacin. Prava odluka predsednice! Pocivaj u miru nas dragi mitropolite, neka ti je laka zemlja.