RADIO JE I NIJE ŠTEDEO SEBE ZA SVOJ ROD: Akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković se oprostio od Amfilohija

V. Mitrić

30. 10. 2020. u 21:43

- Smrt mitropolita Amfilohija Radovića, koji je čitavog svog života, svim srcem, bio posvećen Bogu i rodu veliki je gubitak, ne samo za Srpsku pravoslavnu crkvu i Mitropoliju crnogorsko primorsku SPC, već i za sve nas, za sav rod za koji je delao na „njivi gospodnjoj“ i za koje se, vazda, molio i borio, i izborio - kaže akademik SKANU Dragoljub Drago Mirković.

РАДИО ЈЕ И НИЈЕ ШТЕДЕО СЕБЕ ЗА СВОЈ РОД: Академик СКАНУ Драгољуб Драго Мирковић се опростио од Амфилохија

Foto: V. Mitrić

Mirković je rodom iz Banjana iz Stare Hercegovine, veliki dobrotvor SPC, nosilac mnogih crkvenih priznanja, među kojima je Orden svetog vladike Nikolaja Velimirovića.

Napustio nas je, dodaje Mirković, „jedan od najboljih, ako ne i najbolji, učenik svetog Ave Ćelijskog, koji je istinski sledio njegov put i radovao se što je ispunjen zavet tog svetitelja i duhovnika da se, u Manastiru Ćelije, od novca dobijenog od prodaje njegovih knjiga, sazida crkva sa tri oltara, po projektu vrsnog majstora, Peđe Ristića“.

- Znamo u kakvom je stanju bila Mitropolija crnogorska primorska SPC kada ju je preuzeo ovaj div duhovnik, rodoljub, patriota i arhijerej, a kakva je potom postala, za primer čitavom pravoslavlju i hrišćanstvu – kaže akademik Mirković. Radio je, nije stajao, nije štedeo sebe za svoj rod, uz koji je bio, u doslovmom smislu, kad mu je najteže. Nikad se nije žalio da mu je teško.Uvek je, kao Božji čovek, bio tu da svakoga osokoli, ako padne, a on je uvek bio na božanskim visinama svoga delanja među nama.

Akademik Mirković kaže da, kao verujući ljudi, znamo da će se mitropolit, i dalje, da moli za sve nas, a da njegov život i delo predstavljaju sjajan primer za sve one koji uđu u mantije, bilo kao sveštenici ili monasi i monahinje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)