U HERCEG NOVOM DAN ŽALOSTI Iz mitropolitovih ruku grad je primio orden Svetog Save

V.V.

30. 10. 2020. u 15:02

PREDSEDNIK Herceg Novog, Stevan Katić proglasio je dan žalosti na teritoriji opštine u nedelju, 1. novembra, zbog smrti mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija.

У ХЕРЦЕГ НОВОМ ДАН ЖАЛОСТИ Из митрополитових руку град је примио орден Светог Саве

Foto: V.V.

-Tugujemo jer je otišao otac, ispovednik, učitelj i prijatelj. U isto vreme, sjedinjenog srca i s ljubavlju, u duhu se radujemo još jednom molitveniku za nas pred prestolom Gospodnjim, našem pastiru, vladici Amfilohiju Radoviću. Vječnaja pamjat!- navedeno je  u telegramu koji su i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, monaštvu, sveštenstvu i svim vernicima SPC  u Crnoj Gori  povodom smrti Visokopreosvećenog  mitropolita  Amfilohija uputili i predsednik Herceg Novog Stevan Katić, predsednik Skupštine opštine Nikola Samardžić i potpredsednici Opštine, Miloš Konjević i Vesna Samardžić.


-Sa neizmernom tugom smo primili vest da je otišao najveći sin pravoslavnog naroda Crne Gore, lučonosac svetosavlja u našoj zemlji. Ovo je žalostan dan za sve vernike, za celu Crnu Goru jer više nema onoga koji je svoj život posvetio istrajnom radu za dobro naroda. Herceg-Novi ostaje večno dužan i zahvalan Njegovom Visokopreosveštenstvu mitropolitu Amfilohiju, što je uvek bio uz naš grad, u radosti i u teškim vremenima. Imali smo tu čast da budemo njegovi savremenici i nebrojeno puta ga ugostimo u našem gradu. Mitropolit je snažno i do poslednjeg dana čuvao i negovao jaku vezu žitelja Herceg Novog i Srpske pravoslavne crkve, koja traje pokoljenjima. Iz njegovih ruku Herceg-Novi je primio Orden Svetog Save prvoga reda, privilegiju koja se dođeljuje malobrojnima. Zahvaljujući podršci mitropolita Amfilohija u Novom su obnavljani i građeni pravoslavni hramovi, otvorena Njegoševa škola, očuvano kulturno i materijalno nasleđe, jezik i ćirilično pismo. Svesrdno je pomagao ljudima u nevolji, uvek štitio duhovnost, istoriju i tradiciju naroda našeg kraja- navedeno je u telegramu saučešća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!