EVROPA PRATI DOGAĐAJE NA PLANINI: Građanska inicijativa ''Sačuvajmo Sinjajevinu'' nastavlja sa odbranom lepe planine

M.S.

27. 10. 2020. u 19:49

DELEGACIJA EU pomno prati sve događaje u vezi sa ovim slučajem i da se nada brzom uspostavljanju dijaloga koji će rezultirati rešenjem, te prestankom razloga za protestom građana koji je upriličen u planini pod otvorenim nebom.

ЕВРОПА ПРАТИ ДОГАЂАЈЕ НА ПЛАНИНИ: Грађанска иницијатива Сачувајмо Сињајевину наставља са одбраном лепе планине

Foto: M.S.

U tom smislu je predloženo sa se nanovo inicira dijalog sa Ministarstvom odbrane, ali i sa Ministarstvom poljoprivrede, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, Agencijom za zaštitu životne sredine i drugim relevantnim institucijama.

Ovo je saopštila Građanska inicijativa ''Sačuvajmo Sinjajevinu'' posle sastanka njenoh predstavnika sa Delegacijom EU u Crnoj Gori koju je zastupala ambasadorka Oana Kristina Popa.

Kako kažu iz GI, tema sastanka bila je protestno okupljanje građana na planini Sinjajevini, koju Vojska Crne Gore namjerava da koristi kao međunarodni vojni pologon. Sastanak je upriličen na poziv Delegacije, a nakon dopisa koji je GI ranije uputila ovom diplomatskom predstavništvu.

-Ambasadorka Popa je istakla da će Poglavlje 27, koje se bavi pitanjem očuvanja životne sredine, u narednom periodu biti u centru pažnje. Samim tim i slučaj militarizacije planine Sinjajevine biće i dalje predmet njihovog interesovanja. Na poslednjoj sjednici Parlamentarnog odbora o stabilizaciji i pridruživanju Crne Gore, održanoj u februaru ove godine, poslanice Evropskog parlamenta predložili amandman koji je tražio zaustavljanje svih aktivnosti militarizacije ovog područja, ali amandman nije usvojen. Takođe, EU je finansirala iznos od 194.000 eura (dve trećine ukupnog iznosa) u izradu studije kojom je Sinjajevina trebalo da bude zaštićena kao Park prirode. Studiju je izradila Agencija za zaštitu prirode i životne sredine još 2016. Godine, kažu iz GI ''Sačuvajmo Sinjajevinu'', čiji predstavnici već desetak dana borave na lepoj planini, čime su uz pomoć nevladinog sektora i građana osujetili nameru ministra odbrane Crne Gore Predraga Boškovića da na Sinjajevini bude ''instaliran'' vojni poligon, na kome bi se izvodilaa artiljerijsska gađanja. Zbog čvrste namere da istraju u odbrani planine, pripadnici Vojske su odustali od vojne vežbe na Sinjajevini koja je treebalo da bude održana od 19-22 oktobra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)