CRNOGORSKA VOJSKA IDE U IRAK: Ne odustaju od učešća u NATO misijama, čekaju se bezbednosne procene

Tanjug

28. 09. 2020. u 08:16

GENERALŠTAB Vojske Crne Gore nije odustao od upućivanja pripadnika Vojske u NATO misiju u Iraku, koja će se realizovati kada se za to stvore uslovi, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

ЦРНОГОРСКА ВОЈСКА ИДЕ У ИРАК: Не одустају од учешћа у НАТО мисијама, чекају се безбедносне процене

Foto: Ministarstvo

Kako prenosi podgorički list Pobjeda sprovođenje te odluke je još na čekanju zbog bezbednosne situacije u Iraku, koja je pogoršana nakon događaja pokrenutih američkim ubistvom iranskog generala Kasima Sulejmanija.

- Pripadnici NATO misije u Iraku su početkom godine delimično povučeni usled pogoršanja bezbednosne situacije u Iraku. U međuvremenu je proglašena i pandemija virusa kovid-19, što je dodatno otežalo proces upućivanja u misiju. Pripreme za upućivanje pripadnika VCG su u toku, a biće realizovano kada se za to stvore tehnički i drugi uslovi - rekli su u Ministarstvu.

Vojno prisustvo u Iraku značajno je smanjeno nakon ubistva Sulejmanija, a svoje snage povukle su i Hrvatska i Slovenija, koje su vojnike iz Bagdada premestile u Kuvajt.

Irački bezbednosni izvori izjavili su nedavno da je trenutno smanjenje obima vojnog prisustva međunarodne koalicije u Iraku koju predvode Sjedinjene Američke Države deo operacije zamene ovih snaga drugim iz NATO saveza u budućnosti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)