AFERA "TRESE" CRNU GORU: Osuđenom za utaju poreza odobren tender za izgradnju kanalizacione mreže

V. K.

19. 09. 2020. u 12:35

PODGORIČKI "Vodovod" moraće da raskine ugovor o izgradnji prve faze sekundarne kanalizacije u glavnom gradu vredan 1,83 miliona evra koji je zaključio sa kompanijom "Toškovići", jer je njen vlasnik Ivica Tošković prošle godine pravosnažno osuđen.

АФЕРА ТРЕСЕ ЦРНУ ГОРУ: Осуђеном за утају пореза одобрен тендер за изградњу канализационе мреже

Foto: MANS

Nakon što su Lazar Grdinić i Dejan Milovac iz Istraživačkog centra MANS, sa svojim otkrićem upoznali nemačku KFW banku iz čijeg kredita "Vodovod" finansira ovaj projekat, sa iste adrese potvrdili su da je došlo do kršenja procedure i da dalje finansiranje projekta u koji je uključena kompanija "Toškovići" više nije moguće.

"VARDAR"

AFERA "Vardar", uz aferu "Klap", predstavlja jednu od najvećih afera utaje poreza i doprinosa koja je otkrivena u Crnoj Gori u poslednje vreme. Ivica Tošković je priznao opisana krivina dela Lidiji Mitrović, specijalnom državnom tužiocu, a grupa čiji je on bio član, učinila je štetu državnom budžetu od 3,7 miliona evra, napominju u MANS.

U momentu potpisivanja ugovora za izgradnju prve faze sekundarne kanalizacije, krajem marta ove godine, Tošković je bio pravosnažno osuđen za stvaranje kriminalne organizacije i utaju poreza i doprinosa, kao deo kriminalne grupe koju je Specijalno državno tužilaštvo istraživalo u okviru akcije "Vardar".

Krajem avgusta ove godine MANS-u je stigao odgovor KFW banke u Frankfurtu u kome se navodi da su nakon analize relevantnih dokumenata došli do zaključka da slučaj Toškovića podleže sankcijama.

- U tom smislu, informisali smo ugovarača "Vodovod i kanalizaciju" Podgorica da ovaj ugovor nije moguće finansirati iz sredstava KFW banke i EU Investicionog okvira Zapadnog Balkana - zaključuje se u odgovoru frankfurtske banke Istraživačkom centru MANS-a.

Iz ove NVO upozoravaju da je nakon ovakvog pristiglog odgovora jasno da "Vodovod" mora raskinuti ugovor sa kompanijom "Toškovići".

MIMO PRAVILA

UGOVOR sa firmom "Toškovići" je sklopljen na osnovu tenderskih pravila KFW banke, koja predviđaju da "ugovori koji se realizuju iz sredstava banke ne mogu biti zaključeni sa kompanijama, odnosno ljudima koji su pravosnažno osuđeni za učestvovanje u kriminalnoj organizaciji, pranje novca, terorizma, dečji rad ili trgovinu belim robljem", navode u MANS.

- Iz glavnog grada i "Vodovoda" ni nakon više poziva i upita, nije odgovoreno na pitanja da li su bili upoznati sa činjenicom da je Tošković pravosnažno osuđen, da li je rađena bilo kakva dubinska provera njega i njegove kompanije, kao i da li će neko snositi odgovornost za ogroman propust koji je učinjen.

U međuvremenu, kompanija "Toškovići" nesmetano nastavlja da izvodi radove koje je započela u maju ove godine, u šta su se uverili istraživači MANS-a koji su početkom sedmice posetili gradilište na Koniku i tamo zatekli radnike i mašine ove firme - poručuju iz ove NVO.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)