PREKOBROJNI U UČIONICAMA: Deca sa posebnim potrebama iseljena iz prostora u OŠ "Jugoslavija" u Baru

B. DABIĆ

19. 09. 2020. u 12:35

NEDOSTATAK prostora u OŠ "Jugoslavija" aktuelizovalo je pitanje neophodnosti izgradnje Centra za decu sa posebnim potrebama u Baru.

ПРЕКОБРОЈНИ У УЧИОНИЦАМА: Деца са посебним потребама исељена из простора у ОШ Југославија у Бару

Foto: Ministarstvo prosvete

Izgradnja Centra jeste najavljena 2011. godine, ali u Baru do današnjeg dana ovaj projekat nije realizovan. Sredstva u iznosu od 137.000 evra su odobrena 2010. godine od Komisije za dodelu prihoda od igara na sreću, međutim, prema saznanjima "Novosti", sporna je bila lokacija. Odlukom vlade na sednici od 11. septembra ustupljeno je zemljište kod OŠ "Meksiko" za izgradnju pomenutog Centra.

OBEĆANjE

NEREŠENI imovinsko-pravni odnosi usporavali su izgradnju Dnevnog centra za decu sa posebnim potrebama. Lokacija i površina od 1.500 kvadrata je određena kod OŠ "Meksiko".

- Opština Bar će usmeriti stručne i administrativne kapacitete za realizaciju ovog projekta od opšteg interesa - kazao je Raičević, dodajući da su dobili i saglasnost uprave škole "Meksiko" kao i da je Opština finansirala izradu projektne dokumentacije.

- Posle 18 godina postojanja i rada sa decom, od strane uprave škole "Jugoslavija" smo zamoljeni da delimično oslobodimo prostoriju, sa opravdanim razlogom jer škola u ovom trenutku ne raspolaže sa dovoljno prostornog kapaciteta. Uprava je primorana da dva integrisana odeljenja (deca sa smetnjama u razvoju) koja pohađaju nastavu, smesti u prostoriju koju samo mi koristili - kazao je Čedo Popović, predsednik NVO Društvo roditelja dece sa posebnim potrebama.

On pojašnjava da su deca iz Društva koristila te prostorije radi redovnih vežbi sa defektologom, logopedom, fizioterapeutima. Društvo broji više od 50 članova, a zbog korone, aktivno je, kaže Popović, 25 članova.

Čedo Popović/Foto: Novosti

- Uprava škole je pokazala dobru volju za naše korisnike i omogućila korišćenje prostora u popodnevnim satima kao i vikendom. Zajednički sa direktorkom škole, Biljanom Vukmanović smo početkom juna uputili zahtev predsedniku opštine Bar Dušanu Raičeviću, radi obezbeđivanja prostora, međutim, iz kabineta su nam odgovorili da Opština Bar nije nadležna - navodi Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)