Episkopski savet SPC u Crnoj Gori NAJVAŽNIJI MIR I NARODNA SLOGA!

M. S.

01. 09. 2020. u 12:15

BUDUĆI da su se nakon izbornog dana i sinoć mnogi građani okupljali pred hramovima, obaveza nam je da još jednom podsetimo celokupnu crnogorsku javnost da Crkva ne organizuje i ne poziva na ova okupljanja niti na litije.

Епископски савет СПЦ у Црној Гори  НАЈВАЖНИЈИ МИР И НАРОДНА СЛОГА!

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Ovo je u utorak saopštio Episkopski savet SPC u Crnoj Gori.

- Najnovija masovna okupljanja kakva su bila širom Crne Gore su, nažalost, proizvela i nekoliko incidenata, da li zbog provokacija onih koji su izgubili vlast ili ne, svejedno je, oni su potpuno nepotrebni i štetni za sve nas. Ovakve vrste okupljanja nose potencijal nasilja svojstvenog prethodnoj vlasti, od koga narod koji je pobedio treba da bude isceljen, pri tome ne smemo da zaboravimo ni rizik koji i dalje postoji od širenja novog koronavirusa. Svi ljudi su braća i sestre, jer smo svi sinovi i kćeri jednoga Boga, Tvorca svih i svega. U takvoj bratskoj i sestrinskoj ljubavi treba da provodimo i ove postizborne dane, kao, uostalom i sve dane svoga života. Nadamo se da je taj duh bratske slobode i poštovanja ono što je pobedilo i što pobeđuje - kažu iz Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori i podsećaju da ne smemo da zaboravimo da smo svi, bez obzira na ideološko -političku, nacionalnu ili versku pripadnost braća i kao takvi građani ove zemlje imamo prava na svoje razlike. 

- Sada kao nikada moramo imati na umu reči Svetog Petra II Lovćenskog Tajnovidca koje je u oslobođenoj Crnoj Gori ponovio kralj i gospodar Nikola: ”Brat je mio, ma koje vjere bio”. Nemamo, međutim, ni kao Hrišćani, ni kao civilizovani ljudi, prava da drugog mrzimo zbog toga što ima stavove drugačije od naših. Naprotiv, apostol naroda Pavle veli: “Nosite bremena jedan drugog, i tako ćete ispuniti zakon Hristov.” Promena koja se u Crnoj Gori dogodila ne sme da bude povod za širenje bilo kakve netrpeljivosti. Mir i narodna sloga su najvažniji da sada dođe do mirnog formiranja istinski demokratske vlasti, prvi put posle 75 godina, naglašavaju iz Epsikopskog saveta, uz podsećanje da ''nijedan interes, nečija radost ili nezadovoljstvo izbornim rezultatom nisu razlog da se građani na bilo koji način sukobljavaju''. 

- Zato smatramo da je najbolje da predstojeći dani proteknu bez bilo kakvih masovnih okupljanja, da bi se pokazalo da je došlo do istinskih promena u Crnoj Gori i da bi se omogućilo zaduženim da izvrše prave ljudske promene, jer neće biti lako vratiti narodu ono što mu je oduzeto, iscijeliti društvo od opake korupcije i samoživosti i graditi budućnost svih na bogoljublju i bratoljublju - kaže se u saopštenju Epsikopskog saveta SPC  u Crnoj Gori, koje su potpisali mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, episkopi budimljansko-nikšićki Joanikije, mileševski Atanasije i episkop zahumsko-hercegovački Dimitrije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

SAMA SAM SE PRIJAVILA POLICIJI Psovao mi mrtvu majku! Dara tukla muškarca od 2 metra - pobesnela na Amidžića: Šta ti je smešno!