PORAZ VEČITIH POBEDNIKA: Ovako su mediji sa zapada izveštavali o Crnoj Gori

S.V.

01. 09. 2020. u 06:30

U PRVIM reagovanjima na ishod izbora u Crnoj Gori, agencija Rojters navodi da je izborni rezultat težak udarac za DPS, koji je na vlasti tri decenije, kao i za samog Mila Đukanovića, koji od raspada SFRJ vlada Crnom Gorom.

ПОРАЗ ВЕЧИТИХ ПОБЕДНИКА: Овако су медији са запада извештавали о Црној Гори

Novosti

Britanska agencija Bi-Bi-Si navodi da će prozapadno nastrojenom vladajućem DPS Mila Đukanovića možda biti teško da formira vladu, dok Rojters i AP ističu da je "prosrpska i proruska opoziciona koalicija proglasila pobedu".

Pozivajući se na preliminarne podatke Centra za monitoring i istraživanje (CeMI), AP navodi da, iako je DPS osvojio nešto više glasova, opoziciona koalicija "Za budućnost Crne Gore" ima veći potencijal da sa drugim učesnicima izbora formira vladajuću koaliciju.

Ukoliko vladu ne formira DPS - koji, konstatuje Bi-Bi-Si, nikada nije izgubio izbore, a na jučerašnjim je zabeležio dosad najslabiji rezultat - to bi moglo dovesti do prvog slučaja transfera vlasti u Crnoj Gori putem izbora, ističe britanska agencija. Agencije takođe prenose Đukanovićevu izjavu da će DPS sačekati konačno prebrojavanje glasova da bi se videlo kome će pripasti odlučujući 41. mandat, ali da će "bezuslovno poštovati" ishod.

Hrvatski mediji o ishodu izbora u Crnoj Gori ističu da je, na osnovu 95 odsto obrađenih listića, jasno da opozicija ima većinu mandata. Time će, piše zagrebački "Jutarnji list", Hrvati ostati bez dva mandata u crnogorskom parlamentu, nakon što su izašli sa dve liste - Hrvatske građanske inicijative i Hrvatske reformske stranke. Ovaj dnevni list ističe i da je "prvi put SPC nagovorila prosrpske stranke da se ujedine kako ne bi rasipale glasove". Navode i da je Đukanoviću "glave došao" raskol u malobrojnoj hrvatskoj zajednici.

- Doduše, prosrpska opozicija koja je, konačno dobila "istorijske" izbore koje je izvojevala pod vođstvom SPC, sada slavi, ali i sami najavljuju teške koalicione pregovore i još težu kohabitaciju s Milom Đukanovićem - piše list.

"KLIKS": POLITIČKI ZEMLjOTRES

SARAJEVSKI portal "Kliks" piše da su "dve prosrpske stranke" uz podršku građanske partije URA, koju predvodi Albanac Dritan Abazović, u formiranju vlasti. Podsećaju da je Abazović mladi političar, koji je završio studije politikologije u Sarajevu i stekao već pristojno političko iskustvo u Crnoj Gori.

- Figurativno rečeno, u Crnoj Gori dešava se politički zemljotres. U parlamentu, koji ima 81 poslanika, Abazović bi sa svoja četiri mandata mogao biti "tas na vagi". Ipak, ne treba isključivati opciju da vlast formira DPS Mila Đukanovića koji trenutno sa svojim tradicionalnim koalicionim partnerima ima 40 mandata - navodi se na portalu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KADA JE RAK PLUĆA IZLEČIV? Doktorka Đurđević dala odgoor na pitanje o strašnoj bolesti (VIDEO)