URUČENA KNJIŽEVNA NAGRADA "MIODRAG ĆUPIĆ": Nagrađene spisateljice održale kratke besede u slavu velikog pisca

V.K.

29. 08. 2020. u 18:39

U KNjIŽARI Matice srpske u Podgorici, uručena je književna nagrada „Miodrag Ćupić“ Milici Kralj i Višnji Kosović.

УРУЧЕНА КЊИЖЕВНА НАГРАДА МИОДРАГ ЋУПИЋ: Награђене списатељице одржале кратке беседе у славу великог писца

Foto: V.K.

Predsednik žirija književnik Andrija Radulović pročitao je saopštenje žirija i podsetio na život i rad Miodraga Ćupića, ističući da je Miodrag Ćupić bio totalni pisac koji je sve dao za književnost i umetnost, koji je išao svojim putem i u onom crvenom dobu, kao i u životu  uspravno i dostojanstveno slaveći lepotu, reč i istinu...

Pošteno je platio svoje stavove u životu i literaturi, pa je sedamdesetih godina njegov kultni roman „Jadi Gorčina Petrovića“ spaljen, a njegov autor osuđen.

- Siguran sam da bi ovom odlukom žirija bio zadovoljan i sam Miodrag Ćupić, jer je i za života pratio rad i cenio Višnju Kosović i Milicu Kralj, čije reči se danas čuju i vrednuju u našem kulturnom prostoru i književnom životu. Posebno mi je drago što su ovo prve dame  nagrađene ovim visokim priznanjem - kaže Radulović.

Milica Kralj je nagrađena za zbirku poezije „Haritonova glava“ (Unireks, 2020.), a Višnja Kosović za knjigu kratkih priča „Tražim ime“ (Udruženje književnika Crne Gore, 2020.).

Nagrađene spisateljice su se zahvalile na visokom priznanju i održale kratke besede u slavu Miodraga Ćupića.

Foto: V.K.

Dobitnice nagrade

Milica Kralj je govorila o romanu „Jadi Gorčina Petrovića“ :

- Knjiga koja je rasparčana, uništena, pretvorena u ništa, jer je razobličavanjem lažne slike idalnog društva, predstavljala opasnost po komunistički poredak. Presuda knjizi njenog autora oterala je ustanje unutrašnjeg progonstva: stanje koje je izvanredno promišljanje i analiziranje, ali izuzetno teško za življenje. Mijo je do svog kraja bio unutrašnji disident, unutrašnji emigrant, onaj koji po pravilu ima svoju neograničenu slobodu - kazala je Kralj.

Višnja Kosović je govorila o izuzetnom delu Miodraga Ćupića, istučići  i kulturološku važnost prestižne nagrade koja nosi njegovo ime.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Miodrag Ćupić“ su: Srba Ignjatović, Ilija Lakušić, Ranko Jovović, Zoran Kostić, Gojko Đogo, Radomir Uljarević, Todor Živaljević, Budimir Dubak, Milutin Mićović, Zoran Pešić Sigma, Novica Đurić i ove godine Milica Kralj i Višnja Kosović.

U programu su učestvovali i prošlogodišnji dobitnik nagrade „Miodrag Ćupić“ Novica Đurić, pesnik Bećir Vuković, član fondacije „Miodrag i Branka Ćupić“ Olivera Gošović i pesnik Đorđe Nikolić.

Žiri za književnu nagradu „Miodrag Ćupić“ ove godine radio je u sastavu: Andrija Radulović ( predsednik), doc.dr Radoje Golović (član) i Mijomir Bošković (član).

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije